Dünya

G7’den Suriye’ye Toprak Bütünlüğü Çağrısı

G7 Ülkelerinin Suriye’ye Yönelik Ortak Açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, Suriye’deki çatışmalarla ilgili olarak önemli bir ortak yazılı açıklama gerçekleştirdi. Bu açıklamada, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

İtalya Başbakanlığı’nın G7 Dönem Başkanlığı çerçevesinde yaptığı açıklamada, “G7 liderleri olarak, Suriye halkına olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyor ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararı’nın ilkeleri doğrultusunda, Suriyelilerin öncülüğünde ve kapsayıcı bir siyasi geçiş sürecine tam desteğimizi sunuyoruz. Tüm tarafları, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini korumaya, bağımsızlığına ve egemenliğine saygı göstermeye çağırıyoruz” şeklinde ifadeler yer aldı.

Ayrıca, G7 ülkeleri arasında Suriye’nin Golan Tepeleri bölgesinde gözlem yapan Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü’ne (UNDOF) yönelik destek vurgusu yapıldı. Bu durum, uluslararası toplumun, özellikle G7 ülkelerinin, bölgesel güvenliğe verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

G7 liderlerinin açıklamasında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın işlediği insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulması gerektiği de vurgulandı. Açıklamada, “Esad rejiminin onlarca yıl boyunca işlediği zulümlerin ardından, Suriye halkının yanındayız. Terörü ve her türlü şiddet içeren aşırılığı kınıyoruz. Suriye’nin yönetiminde rol almak isteyen herkesin, tüm Suriyelilerin haklarına bağlılık göstereceğine, devlet kurumlarının çöküşünü önleyeceğine, ülkenin yeniden inşası ve rehabilitasyonu için çalışacağına ve ülkeden kaçmak zorunda kalanların güvenli, onurlu ve gönüllü bir şekilde geri dönmeleri için gerekli koşulları sağlayacağına inanıyoruz” denildi.

G7 liderleri, hukukun üstünlüğüne, kadın hakları da dahil olmak üzere evrensel insan haklarına, tüm Suriyelilerin, dini ve etnik azınlıklar da dahil olmak üzere korunmasına, şeffaflık ve hesap verebilirliğe saygı gösteren, güvenilir, kapsayıcı ve mezhepçi olmayan bir hükümete yol açacak geçiş sürecine destek vermeye hazır olduklarını belirttiler. G7 ülkeleri bu standartlara saygı gösteren ve geçiş sürecinden doğacak gelecekteki bir Suriye hükümeti ile tam iş birliği yapmaya kararlıdırlar.

Son olarak, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile iş birliği yaparak, Suriye’deki kalan kimyasal silah stoklarının güvence altına alınması, beyan edilmesi ve yok edilmesi konularında da çalışmalarını sürdüreceklerini duyurdular. Bu durum, G7 ülkelerinin Suriye’deki durumu iyileştirme konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu