İsrail ve Suriye Arasındaki Gizli İşbirliği Ortaya Çıktı!

İsrail İstihbaratı ve Suriye Rejimi Arasındaki Gizli İletişim Kanalları
İsrail istihbaratı ile Suriye rejimi arasında gizli bir iletişim kanalı bulunduğuna dair belgeler, Esad ailesinin iktidarının sona ermesinin ardından gün yüzüne çıktı. “Çok gizli” olarak nitelendirilen bu belgeler, 1980 yılında Londra’da Suudi Araştırma ve Yayın Şirketi tarafından kurulan ve o tarihten bu yana yayın yapan haftalık El-Mecelle Dergisi tarafından yayımlandı. Belgeler, İsrail ile Suriye arasındaki işbirliği mekanizmasını detaylandırırken, “Musa” kod adlı bir İsrail ajanının Suriye askeri liderlerine gönderdiği mesajları da içeriyor. Bu mesajların, Suriye İstihbarat Şefi tarafından Ulusal Güvenlik Ofisine ulaştırıldığı belirtiliyor.
Öne çıkan en dikkat çekici husus, “Suriye ordusu ile İsrail arasında Rusya’nın himayesi altında kurulan bir mesajlaşma mekanizması”nın varlığı. Belgelerde, İsrail’in Suriye ordusunun Hizbullah ve İran ile olan işbirliğini yakından takip ettiği ve bu işbirliğinin devam etmesi durumunda “benzeri görülmemiş bir bedel ödeyeceği” uyarısını yaptığı ifade ediliyor. Yine belgelerde, İsrail’in Suriye’ye karşı bir askeri harekette bulunmak istemediği belirtilirken, 2022 yılında İran ve Hizbullah’a ait çeşitli hedeflere düzenlenen saldırılar da detaylandırılıyor. Bu saldırıların amacı, mühimmat depoları, askeri üsler ve hava savunma sistemlerini hedef almak olarak ifade ediliyor.
Belgeler, Esad rejiminin uzun süre boyunca İsrail karşıtı bir “direniş lideri” olarak kendini tanıttığına rağmen, İsrail ile örtük bir işbirliği içinde olabileceğini ima ediyor. Aynı zamanda, yazışmalarda İran ve Hizbullah’ın Suriye’deki faaliyetleriyle Esad rejimi üzerindeki etkisine dair önemli ipuçları sunulmakta. İsrail, bu işbirliğini Suriye ordusunun zararına ve İran’ın lehine bir tehdit olarak değerlendiriyor.
Belgelerde, İran ve Hizbullah’ın İran’dan Suriye ve Lübnan’a silah sevkiyatı yapmak amacıyla kullandığı yerler ve komuta merkezleri de hedef almakta. İsrail, bu hedefleri vurma konusunda gerekli uyarıları dile getirirken, “Siz İranlılara, Suriye ordusuna ait uçaklarda silah taşınması konusunda yardım ederseniz, biz de buna karşı koymak zorunda kalacağız” ifadeleriyle sert bir mesaj vermekte. Ayrıca, “Suriye ordusuna zarar vermek istemiyoruz, ancak Hizbullah’a ve İranlılara silah sevkiyatına izin verilmesi durumunda harekete geçmek zorunda kalacağız.” ifadeleri dikkat çekmekte.
“Musa” kod adlı ajan tarafından Suriye Ulusal Güvenlik Ofisine gönderilen belgelerden biri, “9 Haziran 2022” tarihini taşıyor ve bu belgede, “Son iki hafta içinde İran’dan gelen sekiz uçağın Humeymim Havalimanı’na indiğini biliyoruz” gibi ifadeler yer alıyor. Bu uçaklardan bazıları, İran Air şirketine ait ve Ilyushin 26 model uçaklar olarak belirtiliyor. Aynı belgede, Suriye’nin 29. Tugayına ait bir uçağın Hizbullah ve Kudüs Gücü’ne silah taşımak için kullanıldığı bilgisi de vurgulanmakta.
Bir diğer belgede, “Son haftalarda, 75. Karadan Havaya Füze Tugayı’nın Hizbullah’a hava savunma alanında yeniden yardım sağladığını açık bir şekilde gördük. Bu işbirliği, bize güçlü bir karşılık verme zorunluluğu getiriyor.” ifadeleri yer alırken, Suriye’nin bu durumlardan zarar gördüğü belirtiliyor ve Esad rejimine, durumu kontrol altına alma uyarısı yapılıyor.
11 Mayıs 2022 tarihli belgede ise, “Son günlerde Kudüs Günü nedeniyle