Gündem

Atatürk’ün Vasiyeti: 86 Yıl Sonra Açığa Çıktı!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 günü vefatı sonrası, Türk halkı derin bir üzüntü içerisinde, Ankara Radyosu’na duygularını ifade eden sayısız mektup göndermiştir. Bu mektuplardan 38 tanesi, üzerinde “Okunmaz, basit, çocukça, tekerleme” gibi notlarla okunmadan arşive kaldırılmıştır. Ancak bu hüzün dolu mektuplar, tam 86 yıl sonra gün yüzüne çıkarılmıştır.

BÜYÜK ACI SATIRLARDA

Bunlar arasında, Nezihe Araz’ın lise yıllarında kaleme aldığı ve ağıt niteliği taşıyan bir mektup da bulunmaktadır. Bu mektup ve şiirler, gazeteci-yazar Nüket Aşkın tarafından “Kelimelerde Saklı Feryatlar” adlı bir kitapta bir araya getirilmiştir. Kitap, Türk halkının Atatürk’ün ölümü sonrasında yaşadığı derin acıları ve kaygıları gözler önüne seren önemli bir belge niteliğindedir.

BİR BABANIN AĞIDI

Aşkın’ın derlediği kitabında, 10 Kasım’a ait gazete haberleri ve o gün yaşanan acıyı gözler önüne seren çarpıcı fotoğraflar da yer almaktadır. Özellikle, Şeyh Sait isyanı sırasında şehit düşen Yüzbaşı Akif Türkoğlu’nun kızı olan Uşak Ortaokulu öğrencisi Cahide Türkoğlu’nun yazdığı şiir ile Atatürk’le aynı günde evladını kaybeden bir babanın ağıt niteliğindeki şiiri de kitapta yer bulmuştur.

İnkılabın İlk Nesli Ata’sına Seslendi

Nezihe Araz, henüz 18 yaşındayken kaleme aldığı mektubunda, Atatürk’ün kaybının yarattığı derin acıyı şu ifadelerle dile getirmiştir:

“Diyorlar ki; Kurtarıcısını ve en büyük evladını kaybettin. Bunu duyduğumuz saniyeden beri bir daha asla geri dönmeyecek olan büyük kaybımıza içimiz yana yana ağlıyoruz. Kederimiz asla tesellisi mümkün olmayan bir büyüklüktedir.

ATAM, sen insanların asla fani diye vasıflandıramayacağı bir kıymet, bir ölmezsin. Eğer biz bugün hala kendimizde yaşayacak bir kuvvet buluyorsak, bu senin ölmezliğine inandığımız içindir.

Aylardan beri çektiğin acıların aynını biz de çektik. Hararetimiz seninkiyle beraber yükseldi. Nabzımız seninkiyle aynı hızda vurdu. Şimdi seninle beraber dünyayı terk etmekten bizi alıkoyan bir tek şey var. Bu sana verdiğimiz sözdür.

ATAM. Bir MUSTAFA KEMAL’in yaptığını 20 milyon Mustafa Kemal yaşatacaktır. Buna emin ol. Buna emin olsunlar… Biz, inkılabın ilk nesli, dünyanın en büyük sevinçlerini ve en büyük acısını senin şahsında tattık. Seni gözlerimizle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu