Gündem

Yeni Anayasa: Güvencelerle Güçlenen Türkiye

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, pazar günü yaptığı paylaşımlarda bu hafta gündemini yeni anayasaya ayırdı. Uçum, Türkiye’de yeni bir anayasanın gerekliliğini vurgulayarak, mevcut anayasanın “hiçbir konuda tam güvence sağlayan bir norm düzenine sahip olmadığını” belirtti. Onun görüşüne göre, Türkiye’nin milli devlet ve demokrasi anlayışlarının güçlendirilmesi için yeni bir anayasa kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

Uçum, Türkiye’nin milli değerlerini koruyacak ve mevcut eksiklikleri giderecek bir Anayasa’nın gerekliliğini şöyle ifade etti: “Türkiye’nin; milli devlet, millet, ülke, vatandaşlık, devlet dili, milli hukuk, milli yargı, halk, seçmen, toplum, aile ve birey açısından mevcut güvenceleri koruyacak, eksikleri giderecek, güvenceleri geliştirecek, Cumhuriyet ve Demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasaya kavuşması artık kaçınılmaz bir gerekliliktir.”

Mehmet Uçum, sosyal medya üzerinden yayımladığı “Anayasa: Bir Güvenceler Sistemi” başlıklı yazısında, anayasa tartışmalarının teorik boyutunun her zaman sürdüğünü ifade etti. Uçum, anayasanın devlet ve vatandaş açısından ne anlam taşıdığına dair derinlemesine düşünülmesi gereken konular olduğunu belirtti. “Fonksiyonel açıdan anayasa bir güvenceler sistemidir” dedi.

Uçum, bir anayasanın tamamen icrai işlevler yerine, güvenceler oluşturan ve bu güvenceleri çizen bir yapı oluşturması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, “Uygulama sorunlarını veya genel meseleleri öne çıkararak ‘Yeni anayasa bunları mı çözecek?’ demek, konuyu anlamamak veya bilinçli bir çarpıtma”dır, şeklinde eleştirdi. Asıl mesele, anayasanın hangi alanlarda güvenceler oluşturması gerektiğidir.

‘Serbestlik fetişizmi’ tuzağına düşmemek gerekir’

Uçum, anayasanın yalnızca bireysel hak ve özgürlükleri güvence altına alan bir sistem olmasının yetersiz olduğunu söyleyerek, “Bir anayasanın yalnızca bireyi değil, aileyi, toplumu ve devleti de güvence altına alacak bir dengeye sahip olması gerekir” dedi. Bu durum, özellikle neoliberal bir hukuk anlayışının getirdiği kişisel özgürlük tanımlarının milli devlete zarar verebileceğini öne sürdü.

Uçum’a göre, anayasa sadece bireyin haklarını korumakla sınırlı kalmamalıdır. Aksi takdirde ülkenin bağımsızlığı erozyona uğrayabilir. Eğer anayasa, milli olanı koruma görevini yerine getiremezse, devletin egemenlik alanı sorgulanır hale gelir. Bu nedenle, anayasanın mevcut güvenceleri geliştirmesi ve Cumhuriyet ile Demokrasiyi güçlendirmesi kritik bir önem taşımaktadır.

‘Yeni bir anayasa kaçınılmazdır’

Uçum’un açıkl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu