Yangın Ortasında Kurtulan ‘Mucizevi’ Ev!

Emekli su yönetimi iş insanı David Steiner’a ait lüks üç katlı ev, çevresindeki diğer evlerin küle ve enkaza dönüşmesine rağmen zarar görmeden kurtulmayı başardı. Steiner, 4.200 metrekarelik dört yatak odalı evini “mucize” şeklinde tanımlasa da, evin bu kadar dayanıklı olmasının tesadüf olmadığını belirtti.
Emekli iş insanı, evin depremlere dayanacak şekilde inşa edildiğini ve inşaatında sıvalı taş duvarlar, yangına dayanıklı bir çatı ve zeminine kadar 15 metre derinliğe inen kazıkların kullanıldığını açıkladı. Bu yapı özellikleri, evin yangınlardan korunmasına da önemli ölçüde katkı sağladı.
“DEPREM İÇİN İNŞA ETTİM, YANGIN İÇİN DEĞİL”
New York Post’a konuşan Steiner, “Tamamen dürüst olmak gerekirse, Pasifik Sahil Yolu’na sıçrayan bir yangın hayal bile edemezdim. ‘Eğer bir deprem olursa, bu ev yıkılacak en son şey olur’ diye düşünmüştüm. Ama bir yangında aynı şey olur mu, hiç düşünmemiştim. Mimarisi gayet güzel ama sıva ve yangına dayanıklı çatı gerçekten beni de şaşırttı.” dedi.
YANGINDAN KURTULMASINA KENDİSİ DE ŞAŞIRMIŞ
Teksas doğumlu Steiner, evinin yangınlardan kurtulduğunu öğrendiğinde büyük bir şok yaşadığını ifade etti. Diğer birçok evin alevler tarafından yok edildiği düşüncesiyle, “Bu bir mucize ve mucizeler asla bitmez” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
YANGINI MÜTEAHHİTTEN ÖĞRENMİŞ
64 yaşındaki Steiner, yangın sırasında mahalle ve çevresiyle ilgili bilgileri yerel bir müteahhitten edindiğini belirtti. Bahsettiği video, çevredeki evlerin kül olduğunu gösterirken, kendi evinin ise alevlerin kıyısında durduğunu ortaya koyuyordu. Steiner bu durumu şöyle aktardı: “Evin müteahhiti haberleri izliyordu ve komşumun evinin yandığını görünce bana, ‘Senin ev de yanıyor gibi görünüyor,’ dedi. Her şeyin yok olduğunu düşünmüştüm.”
“BİR EVİN YERİ DOLDURULABİLİR, İNSANIN YERİ DOLDURULAMAZ”
Steiner, bu durumun sevinmek için uygun bir zaman olmadığını ifade etti: “Evin yerini doldurabilirim. Bir insanın yeri doldurulamaz.” Diyerek hislerini paylaştı. Ayrıca, kendisi için dua edenlere “Benim için dua etmeyin; kaybettiğim şey yalnızca maddi bir varlık.” dedi. “Bir mülk kaybettim ama diğer insanlar evlerini kaybetti. Aileme ait anılar orada değildi. Kalbim her şeyini kaybedenlerle.” şeklinde eklemelerde bulundu.
Steiner sözlerini şöyle tamamladı: “Eşim bu sabah bana ‘Ayakta kalan son ev’ yazan bir şey gönderdi ve bu, kötü bir zamanda her şeye rağmen yüzümü güldürdü.” Sonuç olarak, Steiner her ne kadar evinin yalnızca depreme dayanıklı olduğunu söylese de yangına dayanıklı çatı, evin bütününün yangından korunmasını sağlayan en önemli unsur oldu.