Acil Durumda e-Nabız Erişimi Hayati Öneme Sahip!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan e-Nabız sisteminin sağlık hizmetlerinde önemli bir rol oynadığını belirtmektedir. e-Nabız, vatandaşların sağlık kayıtlarını dijital ortamda saklayarak, sağlık geçmişlerinin detaylı bir veri tabanı olarak kullanılmasını sağlamakta. Özlü, “Ülkemizde ‘e-Nabız’ diye çok güzel bir veri tabanı var. Her vatandaşımızın tüm verileri burada saklanıyor. Bu veri tabanına girdiğiniz zaman hastanın geçirdiği hastalıkları, konulan tanıları, tedavileri, tahlil sonuçlarını hatta röntgen ve ultrasonlarının görüntülemelerini ve raporlarını görebiliyoruz. Tüm tanılarını da izleyebiliyoruz” diyerek sistemin önemine vurgu yapmaktadır.
Özlü, hastaların geçmiş sağlık kayıtlarına erişimin özellikle acil durumlarda kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ederken, “Bir film veya tomografi çektirdiğinizde bunu öncekilerle kıyaslamak gerekiyor. Dolayısıyla bu veri tabanının hekimin önünde olması, hastanın doğru tanısı ve tedavisi için çok önemli” şeklinde açıklama yapmıştır. Ancak, acil sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar, bu sistemin tam potansiyelini kullanmasını engellemektedir.

Prof. Dr. Özlü, acil durumlarda e-Nabız’a erişimde yaşanan sıkıntının sağlık hizmetlerini büyük ölçüde riske attığını belirtmektedir. “Maalesef, pek çok hastanın, hekim erişimine kısıtlama getirdiğini görüyoruz. Buna erişebilmek için hastanın telefonuna bir kod gönderiyoruz. Hasta o kodu onaylıyor, biz kodu girerek erişim sağlayabiliyoruz. Hastanın telefonu yanındaysa ve numara sisteme kayıtlıysa sorun oluşmuyor, fakat bir zaman kaybı oluyor. Bu kısıtlamalar, tanıda, tedavide eksikliklere, hatalara ve gecikmelere neden oluyor. Hele ki acil durumlar söz konusu olduğunda; bayıldınız, düştünüz ve acile getirildiniz diyelim. O esnada sizin ne telefonunuzu ne de bu kodu sorabilirler. Size müdahale edecek olan hekim sizin bilgilerinize erişemiyor. Bu, hastanın sağlığını riske atan bir durum” ifadelerini kullanmıştır.

Prof. Dr. Özlü, vatandaşların e-Nabız üzerindeki erişim ayarlarını kontrol etmelerini ve hekimlerine veri erişim izni vermelerini önererek, “Sizin buradaki bilgilerinizi sadece başvurduğunuz hekim görebilir. Başka bir hekim sisteme girip bunu göremez. Ancak, muayene olmak için sistem üzerinden kayıt oluşturduğunuzda o hekim bunları görebilir” açıklamasında bulunmaktadır. Özlü, “Benim, eşimin ve çocuklarımın sisteminde böyle bir kısıtlama yok. Bunun benim için bir risk olduğunu biliyorum. Beni tedavi edecek olan hekim için de bunun zorlaştırıcı bir şey olduğunu farkındayım. Bu nedenle veri tabanının düzgün ve hızlı kullanılabilmesi, hastanın da bu sistemden maksimum