Türkiye’nin Ocak İhracatı 21,2 Milyar Dolar!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2023 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artarak 21,2 milyar dolara ulaşmıştır. Bu artış, Türkiye’nin ihracat performansında dikkate değer bir gelişmeyi göstermektedir.
Özellikle Afrika ülkelerine yapılan ihracat dikkat çekmektedir. Türkiye, Ocak ayında Afrika ülkelerine 1,5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiştir. Bu tutarın 1 milyar doları Kuzey Afrika ülkelerine yapılmış olup, bu oran bölgeye yönelik ihracatın yüzde 67’sini oluşturmaktadır. Genel olarak, geçen yılın aynı dönemine göre Afrika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 7,1, Kuzey Afrika ülkelerine ise yüzde 12,7 oranında bir artış göstermiştir.
MISIR BÖLGEYE İHRACATTA ÖNCÜ
Kuzey Afrika ülkeleri arasında en fazla ihracat 256,3 milyon dolarla Mısır’a gerçekleştirilmiştir. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerde yaşanan normalleşme adımları, ülkeye yapılan ihracatta olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Mısır’ı 253,2 milyon dolarla Fas, 225,3 milyon dolarla Libya, 186,5 milyon dolarla Cezayir, 85,4 milyon dolarla Tunus ve 28 milyon dolarla Sudan takip etmektedir.
Bölgede değer bazında ihracat artışı gösteren ülke Libya olmuştur. Türkiye’nin Libya’ya ihracatı, Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre 61,7 milyon dolar yükselmiştir. Bu artışta Libya’yı 22 milyon dolarla Sudan, 19,9 milyon dolarla Mısır, 18,2 milyon dolarla Tunus ve 10,4 milyon dolarla Fas izlemektedir. Bununla birlikte, Ocak ayında dış satımın gerilediği tek ülke Cezayir olmuştur; Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı 15,8 milyon dolarlık bir azalma göstermiştir.
KUZEY AFRİKA’YA EN FAZLA İHRACAT KİMYA SEKTÖRÜNDEN
Sektörel bazda değerlendirildiğinde, Kuzey Afrika ülkelerine en fazla ihracat kimyevi maddeler ve mamullerinden yapılmıştır. Bu sektör, 178,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Bunu sırasıyla çelik sektörü 129,2 milyon, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 108,6 milyon, tekstil ve hammaddeleri 104,8 milyon ve otomotiv endüstrisi 72,4 milyon dolarlık dış satım ile takip etmiştir.
Bölgenin en az talep gösterdiği sektörler ise sırasıyla 2,6 milyon dolarla tütün, 1,5 milyon dolarla yaş meyve ve sebze, 952 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 764 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı, 44 bin dolarla gemi, yat ve hizmetleri olmuştur.
“AFRİKA KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLER İÇİN FIRSAT”
World Cooperation Industries (WCI) Forum Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, dünya ticaret döngüsündeki bozulmanın ve artan lojistik maliyetlerin Afrika ticaretini etkilediğini, ancak Türkiye’nin Kuzey Afrika’ya ihracatını artırdığını belirtmiştir. Bengisu, bu durumu önemli bulduğunu ve dış satımda yapılan ihracat kodlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Ayrıca, Bengisu, Afrika’nın küçük ve orta ölçekli şirketler için önemli fırsatlar sunduğunu belirtmiştir. Kuzey Afrika ülkelerinin daha gelişmiş olduğunu, bu nedenle buralara daha kolay ihracat yapıldığını söylemektedir. Mersin limanından Libya’ya yapılan bir ürün göndermenin 4 gün alabileceğini ancak Çin’den aynı konteynerin gönderilmesinin 2 ay sürdüğünü vurgulam