Dervişoğlu’ndan Suriye Çıkışı: Misafirlik Bitti!

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen “İyilerin Samsun Buluşması” programında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşması sırasında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve Samsun 2. sıra milletvekili adayı İbrahim Özyer’i anarak duygusal anlar yaşadı. Dervişoğlu, “Bağışlayın. Samsun bana biraz ağır geliyor,” diyerek duygularını ifade etti.
Konuşmasında Suriye konusuna da değinen Dervişoğlu, Türkiye’nin Suriye’deki durumu ve etkileri hakkında önemli görüşlerini paylaştı. Sürdürdüğü eleştiride, Türkiye’deki yöneticilerin Suriye’deki olaylara ilişkin öne sürdüğü görüşlerin yeterince ciddiye alınmadığını ifade etti. “Bu ülkeyi yönetenler, sanki Suriye’de bir askeri zafer kazanmış edasıyla televizyonlara çıkıp ahkam kesiyor,” diyen Dervişoğlu, var olan durumu sorguladı. Yöneticilerin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiklerini belirtmelerinin bir anlam ifade etmediğini söyledi.
“Birçok Algılar Oluşturulmaya Çalışıldı”
Dervişoğlu, Iraq’ta yaşananların Suriye için geçerli olduğunu belirterek, “Dolayısıyla Irak nasıl bölündüyse Suriye de o şekilde bölünecek,” dedi. Emperyal güçlerin Orta Doğu’daki hedeflerinin Türkiye Cumhuriyeti için tehlike oluşturabileceğini belirtti. Türkiye’nin güvenliğine zarar veren durumlarla karşılaşılması halinde gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Suriye’deki gelişmelerin, iç politika açısından bir rant sağlamayı amaçlayan hükümetin gündeminde nereye oturduğunu sorguladı. “MİT müsteşarı, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyormuş gibi davranıyor,” diyerek Türkiye’nin gerçeklerinin algılara değil, olgulara dayanması gerektiğini ifade etti.
“Suriyelilerin Misafirliği Bitmiştir”
Dervişoğlu, Suriye’deki sığınmacı sorununa dair de net bir duruş nümayiş ettirdi. “Buradan hükümete sesleniyorum, milletin kafasını boş yere karıştırmayın; derhal geçici sığınmacı statüsünü kaldırın,” dedi. Esad’ın artık iktidarda olmadığını belirterek, Suriyelilerin Türkiye’deki misafirliklerinin sona erdiğini vurguladı. ABD ve Batı ülkelerinin etkisiyle mevcut durumu sürdürmenin yanlış olduğunu ifade etti. Dervişoğlu, Türkiye’nin sınırlarında bir terör devletinin kurulmasına izin verilmemesi gerektiğini ve Suriye’deki PKK ile Irak’taki PKK’nın bir araya gelmemesi için önlemler alınması gerektiğini açıkladı.
Süleyman Şah Türbesi’nin Durumu
Konuşmasının ilerleyen kısımlarında, Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması için gerekli operasyonların yapılması gerektiğini belirtti. “Rakka, Haseke ve Sincar üzerinde bir güvenlik hattı oluşturulmalı,” diyen Dervişoğlu, ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli simgelerinden biri olan Süleyman Şah Türbesi’nin Caber Kalesi’ne taşınmasını talep etti. “Türk milletini boş yere işinden avara etmeyin,” diyerek tüm Türkiye toplumuna entegre olacak gerçekler üzerinden hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.