Dünya

Güney Kore’de Yoon’un Azli İçin Mahkeme Süreci Başladı

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, 2023 yılı Salı günü gerçekleştirilen davada, parlamentonun avukatları, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ün görevden alınmasını talep etti. Yoon’un, başarısız bir sıkıyönetim girişiminin ardından tamamen azledilmesi isteniyor. Avukatlar, Yoon’un sıkıyönetim ilanının demokratik ilkelere aykırı olduğunu ve onu, tarih boyunca Güney Kore’yi yöneten askeri liderlere benzer bir yönetim anlayışına sahip olmakla suçladı.

Oturumun ilerleyen saatlerinde Yoon Suk Yeol’ün kapanış konuşmasını yapması bekleniyor. Mahkeme, Yoon’un beş yıllık görev süresinin henüz üçüncü yılında iken azledilip edilmeyeceğine dair karar verecek. Parlamento, Yoon’un 3 Aralık tarihinde anayasaya uygun bir gerekçe olmaksızın sıkıyönetim ilan ettiğini belirterek, onun görevden alınmasını istemişti.

‘DİKTATÖRDEN FARKSIZ’

Parlamento adına konuşan avukatlardan Lee Kwang-beom, Yoon’un yönetim anlayışını, Güney Kore’nin tarihi boyunca görülen kanlı diktatörlerle kıyasladı. Lee, Yoon’un “her söylediğinin anayasaya yazılmasını isteyen bir dünya” yaratma çabasını eleştirirken, sıkıyönetimle alınan kararların diktatörlükle eştir olduğunu kaydetti. “Yoon, sıkıyönetimi ilan ettiği anda, demokratik bir cumhuriyetin başkanı olma sorumluluğundan fiilen vazgeçmiş oldu” dedi.

‘SIKIYÖNETİM, BİR UYARIYDI’

Yoon’un seçimde sahtekarlık ve Güney Kore siyaseti üzerindeki Kuzey Kore’nin etkisiyle ilgili iddiaları, mahkemede tartışılan diğer konular arasında yer aldı. Parlamento avukatları, Yoon’un iddialarının temelsiz komplo teorilerinden ibaret olduğunu ve bu iddiaların seçim sistemine olan güveni ciddi şekilde sarstığını savundu. Yoon ise, sıkıyönetim ilan etme hakkına sahip olduğunu öne sürerek, bu uygulamanın amacının tam anlamıyla askeri bir yönetim getirmek olmadığını ifade etti. Yoon, aslında muhalefetteki Demokratik Parti’nin meclisteki çoğunluğunu istismar etmesini önlemek için bir uyarı vermek istediğini iddia etti.

ÜLKEYİ MALİYE BAKANI YÖNETİYOR

Mahkemenin Yoon’un azli konusundaki kararını açıklamasının birkaç gün sürebileceği ve bu durumun anayasal krizi daha da derinleştirebileceğine dair endişeler bulunuyor. Parlamento, Yoon’un olağanüstü halin gerekliliğini değerlendirebilecek kapasitede olmadığını ve eğer görevine dönerse tekrar sıkıyönetim ilan edebileceğini vurguladı. Sıkıyönetim kararı, siyasi ve yasama faaliyetlerini durdurmuş ve başbakanın da görevden alınmasına neden olmuştu.

Güney Kore’de normalde ülkeyi yönetmesi için bir başbakan atanır, ancak Yoon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu