Uyuz Vakalarında Artış!

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, artan uyuz vakalarına dair uyarılarda bulundu.
Uyuzun, son birkaç yıldır Türkiye’de oldukça yaygın görülen salgın hastalıklar arasında yer aldığını belirten Dr. Pekmezci, paraziter bir hastalık olan uyuzun insandan insana temas yoluyla bulaştığını ifade etti. Bir ailede bir kişinin uyuz olması durumunda, tüm ailenin risk altında olduğunu vurgulayan Pekmezci, belirtilerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Uyuzun genellikle yoğun kaşıntı ile kendini belli ettiğini belirten Dr. Pekmezci, hastalığın temas yoluyla bulaşarak vücutta kaşınmaya bağlı sıyrıklar şeklinde görüldüğünü ve çeşitli bölgelerde kırmızı noktalar olarak ortaya çıktığını açıkladı. Hastalığın kuluçka süresinin genellikle bir hafta ile bir ay arasında değiştiğini belirten Pekmezci, özellikle sıcak bir ortamda yatıldıktan sonra kaşıntının artabileceğini ve kişiyi uykusundan uyandırabileceğini ifade etti. Bir aile bireyinde uyuz vakası görülmesi durumunda, tüm ailenin tedavi edilmesinin tercih edildiğini söyleyen Pekmezci, hastalığın tedavi edilmediği takdirde tekrarlayabileceğini ve yayılabileceğini belirtti.
Uyuzun tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Pekmezci, hastalığın dışarıdan uygulanan ilaçlar ve ağız yoluyla alınan ilaçlar olmak üzere iki yöntemi olduğunu belirtti. Dışarıdan uygulanan ilaçların genellikle permetrin veya kükürtlü karışımlardan oluştuğunu söyleyen Pekmezci, ancak bu ilaçların kullanımının zor olabileceğinden genellikle ağız yoluyla alınan ilaçları tercih ettiklerini dile getirdi.
Hastalığın bebeklerde ve yaşlılardaki seyrini de değerlendiren Dr. Pekmezci, yaşlılarda hastalığın deri belirtileri olmadan sadece kaşıntı şeklinde ortaya çıkabileceğini, bebeklerde ise avuç içi, ayak tabanları ve kafa derisinde kırmızı döküntüler ve yaraların görülebileceğini belirtti. Bebeklerde ve yaşlılarda hastalığın farklı seyirler gösterebileceğini söyleyen Pekmezci, hastalığın sürecinin doğru bir şekilde takip edilmesi gerektiğini vurguladı.