Datça Yat Limanı Projesi’nde Çevreciler Zafer Kazandı!

Muğla’nın güzel ilçelerinden biri olan Datça, son dönemde yapılan çevre mücadelesine sahne oldu. Datça’da planlanan büyük bir yat limanı projesine karşı açılan dava, çevrecilerin zaferiyle sonuçlandı. MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Datça Meclisi gönüllüsü Aydın Bodur, bu süreçle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Bodur, “Geçtiğimiz Şubat ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın (ÇŞİDB) Datça Yat Limanı için verdiği ÇED Olumlu kararına karşı dolgu ve inşaat çalışmalarının kaçak olarak yapılacağı gerekçesiyle bir dava açtık. Bu büyüklükte bir yat limanının, denizel sistem ve deniz ile kıyı ekosistemine, Datça’nın en önemli parkı olan Kentpark’a, Ilıca göletine, ayrıca Taşlık plajına zarar vereceği düşüncesiyle harekete geçtik. Ayrıca, Datça’nın güney sahillerinde yapılaşma baskısının artacağı ve kent dokusunun bozulacağı kaygıları da bu davanın temel nedenlerindendi” diyerek durumu aktardı.
CHP’Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DAVA AÇMIŞTI
Muğla 4. İdare Mahkemesi, 20 Kasım 2024 tarihinde açıkladığı 2024/21 esas numaralı kararı ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin davacı olduğu yat limanı projesine ilişkin önemli bir karar verdi. Mahkeme, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptal edilmesini istedi. Bu durumun, yat limanı projesinin, posidonya çayırlarına, Ilıca Göleti’ne zarar vereceği, gürültü ve koku şikayetlerine yol açacağı, deniz ekosistemine olumsuz etki yapacağı gibi gerekçelerle savunuldu” şeklinde bir açıklama yapıldı.
ÇEVREYE VERECEĞİ ZARARLAR TEK TEK TESPİT EDİLDİ
Davacılar arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Datça Belediyesi ve MUÇEP Derneği de bulunmaktaydı. Bu projeye karşı hukuki mücadele veren çevreciler, mahkemeye 10 farklı disiplin alanında bilirkişi atanmasını talep etti. Bilirkişilerin raporları, projeyi çevreye vereceği zararları ve olumsuz etkileri net bir şekilde ortaya koydu. Çoğu bilirkişi raporu, çevreye yaratılacak zararlar açısından Bakanlık ve İşveren İdaet aleyhine sonuçlandı.
Mahkeme, bilirkişilerin itirazlarını dikkate alarak, verilen ÇED Olumlu kararının hukuka uygun olmadığını belirtti. Mahkeme ayrıca, projeye ilişkin faaliyetin başlaması durumunda çevreye telafisi güç zararlar doğabileceğini vurguladı. Bu sebeplerle, 2577 sayılı Kanun’un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, bu kararın itiraz yolunun kapalı olduğunu da açıkladı.
Bodur, “Muğla 4. İdare Mahkemesi’nin bu kararı ile Datça Yat Limanı’nda yapılan çalışmalar şimdilik durdurulmuştur. Ne yazık ki, Türkiye’de kazanılan çevre davalarında sevinç yaşamanın çok da mümkün olmadığı bir gerçek. 2009 yılında