Mehmet Şimşek’ten Enflasyon İtirafı

Hazine ve Maliye Bakanı, “Ortak Zemin Oluşturma” teması altında yapılan “2024 Berlin Küresel Diyaloğu” konferansında konuştu.
Türkiye’nin birçok ekonomik zorluğun üstesinden geldiğini savunan Bakan, enflasyonla mücadele için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.
Bakan, Türkiye’nin bir yıl önce büyük bir cari açıkla karşı karşıya olduğunu ancak bugün cari açığının azaldığını ve deprem harcamaları hariç bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,6’ya düştüğünü bildirdi. Bütçe açığının kontrol altında olduğunu iddia eden Bakan, en önemli konunun enflasyon olduğunu vurguladı.
Enflasyonun düşürülmesi için sıkı para ve maliye politikaları yürüttüklerini ifade eden Bakan, 2026 sonuna kadar enflasyonun tek haneli rakamlara inmesini beklediklerini söyledi.
Bakan, uluslararası ticaretteki parçalanmanın küresel hasılada yüzde 7’ye kadar düşüşe neden olabileceğini belirterek Türk ekonomisinin bu duruma karşı dirençli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin yakın coğrafyasıyla dost olarak kabul edildiğini ve ekonominin direncinin yüksek olduğunu belirten Bakan, son 20 yılda 270 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiklerini belirtti.
Yüksek borçlardan “muzdarip” bir ülke olmadıklarını belirten Bakan, reel sektör, hane halkı, bankacılık sektörü ve kamu borçlarının küresel GSYH’ye oranının Türkiye’de yüzde 99 seviyesinde bulunduğunu aktardı. Rekabetçiliği artırmak için kapsamlı bir reform programları olduğunu ifade eden Bakan, Avrupalı dostlarla yeniden ilişki kurmak istediklerini belirtti.