Dünya

Su Krizi: Dikkat Çekici İnceleme Raporuna Göre Su Kaynaklarımız Tehlikede

Uzmanlar, son derece önemli bir inceleme ile su krizini bir kez daha ortaya koydu. Su kaynaklarının korunması ve tatlı su ekosistemlerinin tahrip edilmesinin durdurulmaması halinde, hızla artan bir su krizi dünyamızı etkisi altına alacak. Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun bugün yayınladığı rapora göre, dünya nüfusunun yarısı su kıtlığı ile karşı karşıya ve bu sayının iklim krizinin kötüleşmesiyle artması bekleniyor. Rapor, bu durumun suya olan talebin önümüzdeki on yıl içinde %40 artmasına neden olacağını belirtiyor.

Rapora göre, dünyanın su sistemleri benzeri görülmemiş stres altında ve atmosferik nehirler aracılığıyla suyun hareket etmesi sağlıklı bir bitki örtüsünün öneminin altını çiziyor. Çin ve Rusya gibi ülkeler bu sistemlerden büyük ölçüde faydalanırken, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler ise su kaynaklarını destekledikleri için tatlı suya erişim konusunda önemli roller üstleniyor.

Komisyonun eş başkanlarından olan Profesör Johan Rockström’e göre, suyun küresel ekonomiye ortak bir değer olarak konulması gerekiyor. Su kaynaklarının yönetimi konusunda işbirliğinin artması gerektiğini belirten Tharman Shanmugaratnam ise su kaynaklarının korunması ve tüm toplumların suya erişiminin güvence altına alınması gerektiğini vurguluyor.

Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun 2022 yılında kurulan raporu, su krizinin tüm yönlerini ele alıyor ve çözüm önerileri sunuyor. Artan sıcaklıkların ve doğanın tahribatının su krizini daha da kötüleştirdiği belirtilen raporda, su üzerindeki sübvansiyonların yeniden değerlendirilmesi ve suyun etkin kullanımı konusunda adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.

Komisyonun eş başkanlarından Ngozi Okonjo-Iweala’ya göre, su ile ilgili sübvansiyonların daha iyi hedeflenmesi gerekiyor ve su sorunlarının çözümü için küresel çaba gerekiyor. Su sorunları kadınlar ve kızlar üzerinde de büyük etkilere sahip olduğu belirtilirken, su reformları için kamu sektörü bankalarının da destek vermesi gerektiği vurgulanıyor.

Tüm insanlığın suya bağımlı olduğu belirtilen rapordan çıkarılan beş ana sonuç: dünya genelinde su krizi var, bu krizin ele alınması için küresel bir çaba gerekiyor, iklim değişikliği su krizini daha da kötüleştiriyor, su herkesin ortak malıdır ve su sorunlarından en çok kadınlar etkileniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu