Dünya

Hong Kong’da Muhaliflere Cezalar Yağdı!

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde, 2020’de izinsiz düzenledikleri “ön seçim” nedeniyle 47 muhalif milletvekili ve aktivist için verilen cezalar mahkeme tarafından açıklanmıştır. Bu davanın odak noktası, Hong Kong’un siyasi ortamında artan baskılar ve uygulanan çeşitli yasaklar çerçevesinde şekillenmektedir.

Mahkeme, bu ön seçimin organizasyonuna öncülük eden eski hukuk profesörü Benny Tai Yiu-tin’i 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ön seçimde yer alan diğer 44 sanık ise 4 yıl 2 ay ile 7 yıl 9 ay arasında hapis cezası almıştır. İki sanık ise suçsuz bulundu.

Mahkeme, söz konusu gayriresmi ön seçimin muhalefetin Yasama Meclisi’ni ele geçirme olasılığını artırdığını, hükümetin meşruiyetini zedelediğini ve devlet düzenini tehdit ettiğini belirterek, bu doğrultuda cezaların infazına karar vermiştir.

Hong Kong’da 11-12 Temmuz 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen bu ön seçime 610 binden fazla kişi katılmıştır. Ancak merkezi hükümet ve o dönemki Baş Yöneticisi Carrie Lam, bu seçimin Ulusal Güvenlik Yasası’nı ihlal ettiğini savunmuştur. Muhalifler, bu yasa çerçevesinde “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçlamasıyla gözaltına alınmıştır. Ulusal Güvenlik Yasası, vatana ihanet ve devleti yıkma girişimi gibi eylemleri suç kapsamına almaktadır ve 2020 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu yasa, geniş çaplı demokrasi yanlısı protestoların ardından devreye alınmış olup, aktivistlere karşı yapılan baskıları artırmıştır.

YASA GELDİ, TUTUKLAMALAR TAVAN YAPTI

Ulusal Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte muhalif siyasetçiler, gazeteciler ve aktivistlere yönelik yargılamalar ve tutuklamalar artış göstermiştir. Bu yasa kapsamında 100’den fazla muhalif hakkında soruşturma başlatılmış, birçok sivil toplum kuruluşu ve medya kuruluşu ise faaliyetlerini durdurma kararı almak zorunda kalmıştır.

Protesto
Pankartta: “İyiler her daim kazanacak, kötüler her daim kaybedecek”

Hong Kong, 1997 yılında İngiltere’den Çin’e devredildiğinde, 2047 yılına kadar özerk bir yönetime sahip olma sözü almıştı. Bu model, “tek ülke, iki sistem” adıyla bilinirken, basın özgürlüğü ve bağımsız yargı gibi hakları da kapsamaktaydı. Ancak son yıllarda Pekin yönetimi, yasal değişiklikler yaparak bu özerkliği aşındırmış ve Hong Kong’a da Çin anakarasında uyguladığı sansürleri getirmiştir.

Özgürlük

<

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu