Ekonomi

Çiftçi ve Esnaf Borç Batağında: İflas Sınırında!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye’deki ekonomik durumla ilgili önemli bir yazılı basın açıklaması yaptı. Genç, hükümetin uyguladığı ekonomik politikaların küçük ve orta boy işletmeleri (KOBİ) ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin toplam kredi borçlarının 4 trilyon lirayı aştığını, tarım sektöründeki borcun ise 768 milyar liraya yükseldiğini vurguladı. Bu durumun esnaf ve çiftçileri iflasın eşiğine getirdiğini ifade etti.

Açıklamasında, 2023 yılı eylül ve ekim aylarındaki enflasyon verilerinin kötüleşmeye devam ettiğini belirten Genç, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eylül ayında enflasyonun yüzde 2,97 oranında artarak yıllık bazda yüzde 49,38 seviyesine geldiğini açıkladığını hatırlattı. Ekim ayında ise enflasyonun aylık %2,88 artarak yıllık %48,58 olduğunu vurguladı. Bu verilerin, halkın alım gücünün giderek azaldığını ve geçim sıkıntısının derinleştiğini gösterdiğini ifade eden Genç, İstanbul Ticaret Odası’nın belirttiği ücretliler geçinme endeksinin de, maaşların enflasyon karşısında eridiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

‘HER GEÇEN GÜN MAAŞLAR ERİYOR, FATURALAR KABARIYOR’

Genç, alternatif bir veri kaynağı olan ENAG’ın verilerine de dikkat çekti. ENAG’ın eylül ayı verilerine göre enflasyonun yüzde 5,34 artarak yıllık yüzde 88,63’e yükseldiğini belirtirken, ekim ayında bu oranın yüzde 5,57 artarak yıllık yüzde 89,77’ye ulaştığını ifade etti. TÜİK ile ENAG arasındaki bu önemli uçurumun, halkın gerçek ekonomik durumunu yansıtmadığını ve hükümetin verileri gizlemeye çalıştığını gözler önüne serdi. Bu durumun halk için ciddi sonuçlar doğurduğunu ve alım gücünün sürekli düştüğünü vurguladı.

Aynı zamanda, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 3,6 trilyon lirayı bulduğunu, bu borçların ödenmesi için Ocak-Eylül 2023 döneminde ödenen faizlerin yüzde 200’e yakın artarak 605,9 milyar liraya çıktığını belirtti. Genç, vatandaşların sadece yaşamak için bankaların insafına bırakıldığını ve sürekli bir borç sarmalına girdiğini ifade etti. Bu ekonomik düzenin halkı zenginlerin kârını artırmaktan başka bir işe yaramadığını belirtti.

‘Kur Korumalı Mevduat’ (KKM) sisteminin devlete ağır mali yükler getirdiğini belirten Genç, bu sistemin Hazine’yi ve Merkez Bankası’nı adeta felç ettiğini dile getirdi. 2024 yılı için bu sistemin getirdiği yükün halktan gizlendiğini ifade ederken, döviz kurunun yükselmeye devam ettiğini, Türk Lirası’nın değer kaybının sürdüğünü vurguladı. Bu sözde koruma anlaşmalarının yalnızca sermaye sahiplerini koruduğunu, vatandaşların ise hayat standartlarının düşmesine neden olduğunu belirtti.

‘2024 YILI BAŞINDAN BU YANA 7,7 MİLYON YENİ İCRA DOSYASI AÇILDI’

Aşkın Genç, Türkiye’de icra dairelerinde milyonlarca dosyanın biriktiğini ve 2024 yılı başından bu yana 7,7 milyon yeni icra dosyasının açıldığını belirtti. Yüksek borç oranları nedeniyle insanların evlerine ve maaşlarına haciz geldiğini, borç içinde kıvranan milyonların çaresizce icra dairelerinin kapısında beklediğini vurguladı. Bu durum, halkın ekonomik sıkıntıları karşısında iktidarın duyarsız kaldığını göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu