Dünya

ABD’den İsrail’e Sert Uyarı: Gazze’deki Durumu İyileştirin!

ABD yönetimi, İsrail hükümetine bir mektup göndererek Gazze’deki insani durumu iyileştirmek üzere 30 gün içinde harekete geçmesi gerektiği uyarısında bulundu. Aksi takdirde ABD’nin yabancı askeri yardımları düzenleyen yasaları ihlal etme riskiyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

VOA Türkçe’nin aktardığı habere göre, mektup Salı günü ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı. Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde mektubun aslında kamuoyuyla paylaşılmayacağını ancak çıkan haberler üzerine doğrulama yapacaklarını açıkladı.

13 Ekim Pazar tarihli mektup, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından imzalandı. Mektupta ABD’nin, “kötüleşen insani durum konusunda derin endişe duyduğu” vurgulandı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e hitaben yazılan mektupta, ilkbahardan bu yana Gazze’ye yapılan yardımın yüzde 50’den fazla düştüğüne ve Eylül ayında ulaştırılan yardım miktarının son bir yıldaki en düşük seviyede olduğuna dikkat çekildi.

Mektupta ayrıca, İsrail’in geçen ay Gazze’nin kuzeyi ile güneyi arasındaki insani yardım hareketlerinin yaklaşık yüzde 90’ını yasakladığı ya da engellediği ifade edildi.

Austin ve Blinken, İsrail’e yönelik yapılacak yabancı askeri finansmanının devamı için, Gazze’ye yönlendirilen yardım miktarının günlük en az 350 kamyona çıkması, İsrail’in ek insani yardım duraklamalarını durdurması ve insani yardım alanları için daha fazla güvenlik sağlaması gerektiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, “İsrail’in mektupta belirtilen değişiklikleri yapmasını umuyoruz.” ifadesini kullandı ancak İsrail’in mektuba nasıl bir yanıt verdiği hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu