Türkiye’nin Almanya’ya İhracatı Yıl Başında Arttı!

Türkiye, 2024 yılının Ocak ayında Avrupa ekonomisindeki kırılganlıklara rağmen, ihracatını artırmaya devam ediyor. Özellikle Almanya, Türkiye’nin dış satımında önemli bir lokomotif konumda yer alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, Almanya, 1,6 milyar dolarlık dış satımı ile geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %2,1’lik bir artış gösterdi.
Ocak ayında Türkiye’nin otomotiv endüstrisi, 3 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirirken, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı 2,5 milyar dolara ulaştı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 1,4 milyar dolarlık, çelikte ise 1,3 milyar dolarlık dış satım yapıldı. Elektrik ve elektronik sektöründen elde edilen ihracat ise 1 milyar 224 milyon dolar, mücevher sektöründen ise 1 milyar 163 milyon dolar olarak kaydedildi. Aynı dönemde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile demir ve demir dışı metallerdeki dış satışlar 1 milyar doları biraz aşarken, tekstil ve hammaddelerinde 827,1 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Ayrıca makine ve aksamlarında 791,9 milyon dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde ise 609,8 milyon dolarlık dışsatım gerçekleştirildi. Ancak madencilik ürünleri, savunma ve havacılık sanayisi gibi sektörlerde dış satım 500 milyon doların altında kalmıştır.
ALMANYA 7 KALEMDE İHRACAT LİDERİ
Almanya, ocak ayında Türkiye’den yapılan petro kimya, otomotiv, hazır giyim gibi 7 farklı kalemde, ihracatta en fazla satış yapılan ülke konumunu sürdürdü. Türk otomotiv endüstrisi, 462,2 milyon dolarlık dış satımı ile Almanya’nın en yoğun alım yaptığı sektör olurken, hazır giyim ve konfeksiyonda 260,5 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Ayrıca, demir ve demir dışı metallerde 119 milyon, makine ve aksamları ihracatında 84,2 milyon ve iklimlendirme sanayisinde 63,8 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi.
ABD 5 KALEMDE ÖNDE
Amerika Birleşik Devletleri, halı sektöründe 69,8 milyon dolarlık, çimento cam seramik ve toprak ürünlerinde 52,6 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde 36,8 milyon dolarlık, tütün sektöründe 23 milyon dolarlık ve zeytin ile zeytinyağı sektöründe 7,3 milyon dolarlık ihracatla öncülüğünü sürdürdü. Irak ise hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar alanında 179 milyon dolarla birinciliği elde etti.
Çeşitli sektörlerdeki ihracat verileri arasında Rusya, yaş meyve ve sebze ihracatında 64,4 milyon dolarla öne çıkarken, İtalya’nın tekstil ve ham maddeleri ihracatı 70,6 milyon, fındık ve mamulleri ise 58,1 milyon dolar olarak kaydedildi. Diğer yandan, Romanya çelik alanında 106,6 milyon dolarlık, Birleşik Krallık elektrik ve elektronik alanında 122,1 milyon dolarlık, Norveç gemi, yat ve hizmetleri alanında 47,5 milyon dolarlık, Çin madencilik ürünlerinde 114,8 milyon dolarlık ihracatla önemli rakamlar elde etti.