AB, Suriye Yaptırımlarını Askıya Aldı!

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının Brüksel’de düzenlediği toplantıda, Suriye’ye yönelik uygulanan AB yaptırımları hakkında önemli kararlar aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki mevcut durumu değerlendirmesi sonucunda belirli kısıtlayıcı tedbirlerin “askıya alınmasına” karar verildiği belirtildi. Bu kararın, Suriye’de kapsayıcı bir siyasi geçiş sürecini, ekonomik iyileşmeyi, yeniden yapılanmayı ve bölgedeki istikrarı destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.
Açıklamanın devamında, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya almak için harekete geçtiği ifade edildi. Bu bağlamda, enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi stratejik sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılması hedeflenmektedir. Enerji ile ulaştırma sektöründeki önlemler, özellikle petrol, gaz ve elektrik gibi kaynaklar için geçerli olmak üzere askıya alınmıştır.
Özellikle Suriye’deki Sanayi Bankası, Popüler Kredi Bankası, Tasarruf Bankası, Tarım Kooperatif Bankası ve Suriye Arap Havayolları’nın yaptırım listesinden çıkarılacağı açıklanmış, ayrıca Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlamaya yönelik yeni izinler verileceği belirtilmiştir. Bu sayede, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında kurallar çerçevesinde bankacılık ilişkilerinin yeniden tesis edilmesine olanak tanınacak. Böylece enerji ve ulaştırma sektörleriyle ilgili insani yardım ve yeniden inşa amaçlı işlemlerin gerçekleştirilmesine izin verilecek.
AB’nin yaptığı açıklamada, insani durum muafiyetinin uygulanmasının süresiz biçimde uzatılacağı da ifade edildi. Kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasaklarının kaldırılması da gündeme gelirken, AB Konseyi’nin bu konudaki çalışmalarını sürdürmeye devam edeceği ve gelecekte daha fazla ekonomik yaptırımın askıya alınıp alınmayacağı konusunda değerlendirmeler yapacağı belirtildi. Ayrıca, ülkedeki durum sürekli olarak takip edilecektir.
Açıklamada, Beşşar Esed rejiminin, kimyasal silah kullanımı, yasa dışı uyuşturucu ticareti ve silah ticareti gibi konularda AB yaptırımlarına tabi olmaya devam edeceği ifade edilmiştir. Yeni alınan kararlarla ilgili yasaların gelecekteki resmi yayınlarda yer alarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir.
AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın başlamasıyla birlikte 2011 yılının Mayıs ayında yürürlüğe girdi. Bu yaptırımlar çerçevesinde, rejimle bağlantılı olan ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler getirildi. Bu tedbirlerin kapsamına Beşşar Esed’in bakanları ve rejimin iç çemberinde yer alan önemli isimler de dahil edildi.
Bunun dışında, AB ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar uyguladı. Bu kapsamda, rejimin finans ağının kalbini oluşturan sektöre yönelik kısıtlamalar getirildi. Ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı başta olmak üzere, hem askeri hem de sivil amaçlı kullanılabilen çeşitli malların ve iletişim ekipmanlarının ihracatı sınırlanarak, uluslararası tepkilerin önüne geçilmeye çalışıldı. Bu yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finanse edilmesine de engel olmuştur.