Ege Denizi’nde Santorini İstila: Depremler Devam Ediyor

Ege Denizi, 2 Şubat 2025 tarihinden itibaren birçok deprem ve sarsıntı ile sarsılmaya başladı. Bu depremlerden 5’inin büyüklüğü 4 ve üzerinde olarak kaydedildi. Depremleri hisseden bazı vatandaşlar panik yaşarken, genel olarak il genelinde olumsuz bir durumun yaşanmadığı bildirildi. Bu sismik hareketlilik sonrası, jeofizik alanında uzman olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesaplarında bu duruma dair açıklamalarda bulundular.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bir kaç gündür Ege Denizi’nde Santorini Adası’nda en büyüğü M4.8 büyüklüğünü bulan küçük depremler ve ardındaki depremler sürekli bir sarsıntı biçiminde gerçekleşmektedir. Bu depremlerin derinliği 1 ile 5 km arasında değişiyor ve bu da yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir. Mağmadan kaynaklanan bir patlama, 250 bar dolayındaki bir basınç artışı ile 2200 ºC sıcaklık ile yer kabuğunu delip çıkma riski taşımaktadır. Eğer silikatlı bir lav püskürürse, yanardağ bombalarının da fırlatılması söz konusu olabilir. Oluşabilecek patlamaların depremle eşlik etmesi halinde, M5 ile M7 büyüklüğünde depremler meydana gelebilir ve bu depremler süpürtü dalgaları üretebilir. Bu dalgalar, Ege Adaları, Mora, Girit, Peloponez ve Türkiye’nin Teke Yarımadası’nın kıyı bölgelerini etkileyebilir. Bu nedenle, Santorini ve yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımının ve balıkçılığın kısıtlanması önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
Bir kaç gündür Ege Denizinde Santorini adasında en büyüğü M4,8 Richter’i bulan küçük deprem ile depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde olmaktadır. Deprem ile depremciklerin odak derinliklerinin 1 ile 5 km olması, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir.…
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 2, 2025
Ercan ayrıca, “Jeofizik biliminde yanardağ patlamalarının üç temel belirtisi vardır: 1. Sığ deprem ve depremcik fırtınaları 2. Gaz çıkışları 3. Yerden gelen gürültüler 4. Yerin şişmesi. Santorini’de bu belirtiler arasından üçünün gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Ancak bu belirtilerin görülmesi, patlamanın kesin olacağı anlamına gelmez; bazen bir hafta, bir yıl ya da belki de hiç olmayabilir. Ayrıca, Santorini’de tarihte 16. Yüzyıl ve M.Ö. 1600 yıllarında büyük patlamalar yaşanmıştır. Türkiye’de de, Tendürek ve Ağrı Dağı’nda benzer jeofizik belirtiler gözlemlenmektedir” dedi.
JEOFİZİK biliminde Yanardağ patlamalarının üç belirtisi vardır.
1. Sığ deprem ike depremcik fırtınaları
2. Gaz çıkışları
3. Yerden gelen gürültüler
4. Yerin şişmesiSantorini’de bunlardan üçü gerçekleşmiştir. Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir. Kimileyin,…