Malatya Çiftçileri Kayısı Taban Fiyatına Tepkili!

Malatya’da, TMO’da bir araya gelen çiftçiler, kayısı taban fiyatını protesto ederek eleştirdi. Tüm Üretici Köylü Sendikası Genel Merkez Yetkilisi Bayram Adil Aktaş, çiftçilerin emeğinin tüccarlara bırakılmaması gerektiğini belirtti. Aktaş, Malatya’nın dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını karşıladığını ve kayısının geçim kaynakları arasında yer aldığını söyledi.
Aktaş, kayısı üreticilerinin ekonomik olarak zor zamanlar yaşadığını vurgulayarak, piyasa koşullarının, üretim zorluklarının ve tefeci zihniyetli tüccarların müdahalelerinin kayısı fiyatlarını düşürdüğünü belirtti. Aktaş, bu durumun özellikle küçük ölçekli üreticileri zor durumda bıraktığını ve emeklerinin karşılığını alamamalarına neden olduğunu ifade etti.
Kayısı üreticilerinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu konuda henüz bir adım atmamış olmasını eleştiren Aktaş, diğer birliklerin üreticileri desteklediğini ancak TMO’nun sessiz kaldığını belirtti. Aktaş, çiftçilerin tarım girdilerindeki fiyat artışları nedeniyle maliyetlerinin arttığını ve kar marjlarının düştüğünü söyledi. Ayrıca işçilik maliyetlerinin yükselmesi ve enerji giderlerinin artmasıyla üreticilerin kayısılarını ucuza satmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Aktaş, çiftçilerin taleplerini sıralayarak, kayısıda taban fiyatının belirlenmesini, borçların faizsiz olarak ertelenmesini, faizsiz kredi verilmesini ve tarım girdilerinden alınan vergilerin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Aktaş, Malatya kayısı üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, etkinliklerinin devam edeceğini ve seslerini yetkililere duyuruncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.