Türkiye 5G ile Teknoloji Sıçraması Yapmaya Hazırlanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan 2025 Yılı Kurum Dışı İş Planı’nda yer alan başlıklara değinerek, bilişim sektöründeki hızlı gelişim ve artan kullanım taleplerinin sabit tarafta fiber, mobil tarafta ise daha fazla spektrum ve yeni nesil (5G ve ötesi) haberleşme şebekelerine olan ihtiyacı artırdığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, dünya genelinde bazı ülkelerde uygulamaya konmaya başlanan 5G teknolojisinin Türkiye’de de özellikle İstanbul Havalimanı dahil olmak üzere toplamda 34 noktada deneme izinleri çerçevesinde test edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yerli ve milli 5G” hedefi doğrultusunda, mevcut 4,5G hızının yaklaşık 10 katı hızlı olan 5G ile 6G’ye yönelik projelerin hızla ilerletildiğini vurguladı.
Bu bağlamda Uraloğlu, Türkiye’nin 5G vizyonunun; doğal olarak mobil haberleşme teknolojisi için gerekli ekipman ve teçhizatın yerli tasarımcılar, mühendisler ve işçiler tarafından üretilmesi adına yerli imalatın teşvik edilmesi, teknolojik bağımsızlığın artırılması ve yerel ekonomiye katkı sağlanması gibi unsurları içerdiğini açıkladı.
Bakanlık, BTK’nın 5G için yapılacak yetkilendirme ihalesi üzerine politika ve strateji önerileri hazırlama çalışmalarını öncelikli hale getireceğini ifade eden Uraloğlu, BTK’nın bu yıl içinde yapılması planlanan 5G’nin teknik altyapısına yoğunlaşacağını söyledi. Bu kapsamda 2026 yılında hizmete sunulması amaçlanan 5G için BTK’nın yıl sonuna kadar teknik altyapı çalışmaları ve yetkilendirme işlemlerini tamamlayacağını duyurdu. Ayrıca, BTK tarafından hazırlanan 5G politika önerisinin Bakanlığa sunulacağının ve 5G yetkilendirmesi için gerekli siyasi çerçevenin hazırlanacağının altını çizdi.
MEVZUATTA 5G DÖNÜŞÜMÜ
Uraloğlu, BTK’nın yeni nesil mobil haberleşme teknolojilerinin geliştirilmesine ilişkin siyasi öneriler üzerinde dış paydaşların görüşlerini toplayarak çalışmalara başladığını dile getirdi. 5G teknolojisi ile birlikte “Small Cell” kurulumlarının artmasını sağlamak ve gelişim engellerinin ortadan kaldırılması adına çeşitli düzenlemelerin yapılacağını belirtti. Bu kapsamda, güvenlik sertifikası süreçlerinin hızlandırılması için “Elektronik Haberleşme Cihazları Güvenlik Sertifikası Yönetmeliği”nde bazı değişikliklerin yapılacağını açıkladı.
Bu yönetmeliğin yerine, yeni bir düzenleme olan “Elektronik Haberleşme Cihazlarının Sertifikasyon Süreçlerine İlişkin Yönetmelik” yayımlanmak üzere hazırlandığını belirten Uraloğlu, güvenlik sertifikanlarının düzenlenme süreçlerinin sadeleştirilerek, ölçüm süreçlerinin kısaltılacağını ifade etti. Bu değişikliklerin, elektronik haberleşme hizmetleri kapsamında tüketici faydası ve refahının artırılmasına katkı sağlanacağına inandığını dile getirdi.
Bakan Uraloğlu, teknik altyapı çalışmaları ve yetkilendirme süreçleri ile ilgili politikalara yıl sonuna kadar son şeklini vereceklerini de sözlerine ekledi. Bu aşamalar, Türkiye’nin dijital geleceği ve mobil iletişimdeki dönüşüm yönü açısından kritik öneme sahip olacak.