Google: Ön Yargı Makinesi mi, Bilgi Kaynağı mı?

Google’ın gücü ve etkisi
Dünya genelinde internet kullanıcılarının günlük yaşamlarında vazgeçilmez bir yeri olan Google, her saniye yaklaşık 6,3 milyon aramaya yanıt vermektedir. Bu da günde toplamda yaklaşık 9 milyar arama demektir. Bu devasa sayı, internet trafiğinin çoğunluğunun Google Aramalar üzerinden başladığını ve kullanıcıların genellikle karşılarına çıkan ilk beş bağlantıdan ötesine tıklamadığını göstermektedir.
Google Aramalar, dünya deneyimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve arama sonuçlarını sıralayan sistem, bilgiye erişimimizi şekillendirmektedir. Ancak bazı uzmanlar, Google’ın kişisel inançlarımıza ve önyargılarımıza dayalı bilgi sunarak bu önyargıları pekiştirebileceği konusunda endişelerini dile getirmektedir. Örneğin, ABD’deki South Florida Üniversitesi’nden Doç. Dr. Varol Kayhan, “Hangi bilgiyi bulabileceğimiz konusunda Google’ın insafına kalmış durumdayız,” diyerek bu durumu açıkça ortaya koymaktadır.
‘Ön yargı makinesi’
Dragon Metrics şirketinin Dijital Pazarlama Müdürü Sarah Presch, Google’ın ofis içindeki arama sonuçlarıyla ilgili ayrıntılarının, kullanıcıların istedikleri bilgi ile gerçeklere dayalı bilgi arasındaki farka işaret ettiğini savunmaktadır. Presch, arama sonuçlarının bazen yalnızca kullanıcıların taleplerine uygun şekilde sunulduğunu, bu durumun da daha derin ve karmaşık tartışmaların göz ardı edilmesine yol açtığını ifade etmektedir.
Presch, “Google’ın tartışmalara yaklaşımını incelemek için bir süreç başlattım ve birçok durumda sonuçların şaşırtıcı olduğunu gördüm,” diyerek, arama sonuçlarının sağlık konularında nasıl yanıltıcı olabileceğini gösteren örnekler vermektedir. Örneğin, “kahve ve hipertansiyon” ile ilgili arama yaptığında Mayo Clinic’ten alınan bağlamları farklı şekilde sunulduğunu belirtiyor. Bu durum, Google’ın kullanıcıların neyi aradığına göre sonuçları öne çıkardığını, dolayısıyla “Büyük bir önyargı makinesi” haline geldiğini ifade ediyor.
Google, yanıtlarının yüksek kaliteli olduğunu belirtse de, birçok uzman, algoritmaların bazı önyargılara sahip olabileceğini savunmaktadır. Bir Google sözcüsü, “Bir arama motoru olarak, yüklediğiniz arama sorgusuna ilişkin doğru ve çeşitli kaynaklar sunarken, web’de farklı görüşlere erişim sağlıyoruz,” açıklamasını yaparak bu durumu savunmaktadır.
‘Son derece basitleştirilmiş, Google’ın büyüsünün kaynağı bu’
2023 yılında yapılan bir araştırma, insanların internette yanlı haberlere maruz kalmasının nedeninin, Google’ın bu tür içerikleri sunmasından çok, kullanıcıların tıkladıkları içeriklere dayandığını ortaya koymuş. Bu durum, bireylerin yalnızca inandıkları şeyleri destekleyen bilgiye yönelmeleriyle doğrulama yanlılığının ortaya çıkmasına yol açmaktadır.