Bakanlık 2025’te 500 araç almayacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Açıklama: 2025 İçin Araç Alımı İddiaları Yanlış
Son günlerde kamuoyunu meşgul eden iddialar üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı bütçesiyle 500 araç alımının planlandığına dair söylentilerin asılsız olduğunu duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç‘ın ortaya attığı iddialara yer verildi. Kılıç, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 bütçesinde kendisine 500 araç alımını planladığını öne sürmüştü.
Bakanlık, bu iddianın “gerçek dışı” olduğunu vurgulayarak, açıklamada, “Sayın Vekil, konu ile ilgili dün bilgilendirilmiş olup yanlış anlamasından kaynaklı gerekli düzeltmeyi kendisinin de yapacağını söylemiştir” ifadesine yer verdi. Ancak bazı medya organlarında, “Bakan Şimşek kendisine filo kuruyor” gibi başlıklar atılarak konunun çarpıtıldığına dikkat çekildi. Bu durum karşısında kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi gerektiği belirtildi.
‘Mümkün Değil’
Bakanlık, Taşıt Kanunu gereği, bütçede öngörülmediği sürece araç satın almanın mümkün olmadığını da ifade etti. Açıklamada, Bakanlığın, yıl içerisinde ihtiyaç duyması muhtemel başka kurumların acil ve zorunlu taşıt ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğinin altı çizildi. Dolayısıyla, iddia edilen 500 taşıtın Hazine ve Maliye Bakanlığı ile doğrudan bir ilgisi bulunmadığı kaydedildi.
Bakanlık açıklamasında ayrıca, söz konusu 500 aracın kullanım yerinin “merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere” ifadesinin yer aldığı Bütçe Kanunu’nun ekli T cetvelinde açıkça belirtildiği ifade edildi. Dolayısıyla, bu araçların Bakanlık bünyesinde kullanılmayacağı, kamu idarelerinin zorunlu taşıt ihtiyaçlarının karşılanacağı bilgisi aktarıldı.
Bakanlığın planladığı bu araçların, tasfiye karşılığında ve kamu alım garantisi kapsamında yerli ve elektrikli Togg araçları olacağı da belirtilerek, çevresel sürdürülebilirliğe önem verildiği vurgulandı. Böylece, hem kamu idarelerinin ihtiyaçları karşılanacak hem de yerli bir üretimin desteklenmesi amaçlanmış olacaktır.
Bu açıklamalarla beraber Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuoyunu bilgilendirmeyi ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmeyi hedefliyor. Bakanlığın, bütçede öngörülmeyen harcamaların gündeme gelmesi durumunda, operasyonel şeffaflık sağlayarak güvenliği arttırmayı amaçladığı da ön plana çıkmaktadır.