Suriye’de Petrol Rafinerisi Operasyonlarını Durdurdu

Suriye’nin en büyük petrol rafinerisi olan Baniyas, İran’dan gelen ham petrol sevkiyatlarının durmasıyla birlikte operasyonlarını durdurdu. Rafinerinin yöneticisi İbrahim Musallim, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından petrol tedarikinde yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi verdi. Musallim, Suriye’nin ham petrolünün yaklaşık %90’ını İran’dan ithal ettiğini belirtirken, geri kalan %10’unun ise Suriye’deki yerel petrol kaynaklarından sağlandığını ifade etti.
Baniyas rafinerisi, günde ortalama 90 bin ile 100 bin varil ham petrol işleyebilen kapasiteye sahipti. Ancak, son üretimini geçtiğimiz hafta Cuma günü gerçekleştirdi. Musallim, rafinerinin şu anda kısa süreli bakım çalışmaları yürüttüğünü ve ham petrol tedariki yeniden başlamadan önce üretime hazır olmayı hedeflediklerini açıkladı. Yeni Suriye hükümetinin yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasını beklediklerini ve bunun rafinerinin yedek parça almasını kolaylaştıracağını söylediklerini aktardı.
HÜKÜMET DEĞİŞTİ, YAPTIRIMLAR DEĞİŞMEDİ
Musallim, mevcut yakıt stoklarının yeterli olduğunu ve durumun stabil olduğunu ifade etti. Ancak Suriye devleti, geniş kapsamlı Batı yaptırımlarına tabi olmaya devam etmektedir. Yönetimdeki değişiklik, bu yaptırımların kaldırılmasına henüz yol açmamıştır. Yakıt sıkıntısı, geçici hükümetin temel kamu hizmetlerini sürdürebilmesi ve savaşın harap ettiği ekonomiyi yeniden canlandırabilmesi adına en büyük zorluklardan biri olarak öne çıkıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yakıt eksikliğinin hemen çözülmesi gereken bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Yakıt eksikliği, ışıkların yanması, dükkanların açılması ve insanların hayata devam edebilmesi için hemen ele alınması gereken bir ihtiyaç” şeklinde ifadelerde bulundu. Musallim, yeni hükümetin hem ham petrol hem de türevlerini ithal etmek için yeni anlaşmalar arayışında olduğunu aktardı. Geçiş sürecinde akaryakıt istasyonlarına mevcut rezervlerini kullanmaları talimatı verildiğini, fakat bu rezervlerin şimdiden yenilendiğini bildirdi.
YENİ ORTAK KİM OLACAK?
Baniyas rafinerisi, 2020 yılından bu yana bir bakım projesi için iki aylık bir duruşa hazırlanmak amacıyla petrol ürünlerini depolamaya başlamıştı. Musallim, eskiyen bir baca ve 2022 yılındaki bir depremden kaynaklanan hasarlar gibi uzun süredir devam eden sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ülke genelinde yakıt eksikliği nedeniyle ciddi elektrik kesintileri yaşanmakta. Ancak, HTŞ’nin kontrolündeki İdlib bölgesi, Türkiye’den gelen elektrikle desteklenmektedir. Bir hükümet yetkilisi, Türkiye’den gelen elektrik hatlarının Halep’e uzatılmakta olduğunu doğruladı.