Rusya, Batı’nın Baskısıyla Müttefik Kaybetme Tehdidi

Kremlin’den sızdırılan bir hükümet raporuna göre, Rus yetkililer, Batı’nın uyguladığı baskılar nedeniyle eski Sovyetler Birliği ülkeleriyle istedikleri ekonomik ve siyasi bağları kuramıyorlar. Bu durum, yukarıda belirtildiği gibi, son zamanlarda gerçekleşen olaylardan kaynaklanıyor.
2023 yılının Nisan ayında Başbakan Mihail Mişustin’in liderliğinde gerçekleştirilen bir strateji oturumunda sunulan bu belge, Ukrayna’daki savaşın Rusya’nın en yakın müttefikleriyle ilişkilerine ciddi zararlar verdiğini ortaya koyuyor. Rapor, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların ve ekonomik müdahalelerin, Moskova ile en yakın ticaret ortakları arasındaki bağları zayıflattığını kabul ediyor.
HEDEF ASKER DEĞİL, EKONOMİK ZAFER
Rus hükümeti, bu raporu üst düzey devlet yetkilileri ve büyük kamu şirketleri yöneticilerine sunmakta önemli bir adım atmış durumdadır. Özellikle nükleer silahların savaşlarda kullanılmasının kötü etkilerini savunan bazı aşırı düşünceli siyasetçilere bu rapor iletilmiş olduğu ifade edilmektedir. Raporda, Moskova’nın hedefi olarak, Rusya’yı küresel ticaretin merkezine konumlandıracak bir Avrasya ticaret bloğu oluşturma planı öne çıkıyor. Böylece ABD, Avrupa Birliği ve Çin’in ekonomik etkisine karşı dengeli bir pozisyon elde etmeyi amaçlamaktadır.
Belgede ayrıca, bu yeni ekonomik yapının Batı ile Ukrayna’nın geleceği üzerine yapılacak olan müzakerelerden bağımsız olarak, uzun vadeli bir girişim olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Böylece Rusya, bu birliği sayesinde hammadde akışını güvence altına almayı, finansal ve ulaşım ağlarını geliştirmeyi ve kendi yaptırım politikasını göz önünde bulundurarak “yeni dünya’nın kurallarını yazmayı” hayal etmektedir.
YETERİNCE CAZİP DEĞİL
Ancak rapor, Rusya’nın küresel konumunu yeniden güçlendirme yolunda önemli engeller bulunduğunu da kabul ediyor. Batılı ülkelerin Orta Asya devletlerine yönelik tehditler savurarak yaptırımlara uymalarını zorladığı, bu ülkeler aracılığıyla Moskova’yı devre dışı bırakacak ticaret koridorları sunduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra, Rusya’nın müttefiklerinin, yaptırımlardan faydalanarak Rus işletmelerini kendi yargı alanlarından çıkardığı ve üretim süreçlerini Rusya dışına taşıdığı ifade ediliyor. Rapor, Orta Asya ülkelerinin, yaptırımları ihlal etmenin getirebileceği riskleri dengeleyebilmek adına ek komisyonlar talep ettiğini de aktarıyor.
Moskova, Orta Asya ülkelerini kendi kontrolü altında tutabilmek adına uzun vadeli bir strateji izlemesi gerektiğini kabul etmektedir. Bu durum, bölgedeki dengeleri etkileme açısından hayati önem arz ediyor.
SINIRLAR KESKİNLEŞECEK
Rapor, Rusya’nın Orta Asya