Dünya

Putin’in Gücü Sarsılıyor: Ekonomik Çöküş Başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bölgede önemli bir müttefikini kaybetmesi sonucunda Moskova’yı kritik bir anda zayıflattı. Ukrayna, savaşın üçüncü yılına girmesiyle birlikte sahada yavaş yavaş kaybetmeye devam ederken, Rusya ise dünya genelindeki ekonomik yarışta geri kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Kremlin’in petrol ihracat gelirleri, yoğun bir savaşı sürdürmek için yetersiz kalırken, Putin’in çevresinde Rusya’ya maddi yardımda bulunabilecek kimsenin kalmadığı ifade ediliyor.

Rusya’nın askeri-Keynesçi savaş ekonomisinin aşırı ısınması, kalifiye iş gücünün yitirilmesi ile birleşerek derin bir kriz yaratıyor. Ülkenin içinde bulunduğu durum, 1917 yılında yaşanan ve işlevsiz hale gelen Alman savaş ekonomisi ile karşılaştırılabiliyor. Putin’in Ukrayna’daki stratejik zaferi, bir zamanlar kaçınılmaz olarak görülen bir durumdan uzaklaşırken, aynı zamanda Esad rejiminin çöküşü ile birlikte Putin’in Orta Doğu ve Sahel bölgesindeki itibarı da zayıflıyor. Putin, Arap dünyasındaki tek devlet müttefikini kurtarma çabasında başarılı olamadı.

“RUS GÜCÜNÜN SINIRLARI ORTAYA ÇIKTI”

Bölge uzmanı Tim Ash, “Rus askeri gücünün sınırları ortaya çıktı” diye belirtirken, Türkiye’nin bölgede güçlü bir konum kazandığını vurguladı. Türk kuvvetlerinin, mahsur kalan Rus komutanları kurtaracak durumlara gelmesi dikkat çekici bir durum olarak ortaya çıkıyor. Ash, Putin’in Ukrayna barış görüşmelerine oldukça zayıf bir pozisyonda gireceğini ifade ediyor.

2016 yılında Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasıyla birlikte, Putin’in Amerikan seçimlerinde uyguladığı yaptırımlar fazlalaşmış durumda. Putin, ilhak edilen ancak fethedilmemiş olan Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporizhia oblastlarının tamamını alma konusunda uyarılara maruz kalıyor. Kremlin, ABD’deki kargaşayı Rusya’nın lehine döndürmeyi umuyordu; ancak bu durum, beklenmedik bir hayal kırıklığı yarattı.

Riddle Russia‘dan Anton Barbashin, Rusya’nın liderlerinin Trump’tan her iki tarafta da ültimatom beklediklerini ifade ediyor. Bunun yanı sıra Volodymyr Zelensky barış şartlarını reddederse ABD’nin tüm askeri yardımı keseceğine dair bir uyarı geliyor.

“EKONOMİ BU ŞEKİLDE UZUN SÜRE VAR OLAMAZ”

Rusya ekonomisi, çatışmaların üçüncü yılına girmesiyle zorluklarla karşı karşıya kalmış durumda. Rusya Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını %21 seviyesine çıkarıyor. Sberbank CEO’su German Gref, “Ekonomi bu şekilde uzun süre var olamaz” diyerek durumun vehametini belirtiyor. Bunun yanında, Rus savunma devi Rostec‘in başkanı Sergei Chemezov, parasal sıkışmanın giderek tehlikeli bir hale geldiğini vurguluyor.

Rusya, yaklaşık 800 bin genç ve kalifiye iş gücünü kaybetmiş durumda. Aynı zamanda, savaşta yaşamını yitiren veya sakatlananların sayısının yarım milyona yakın olduğu ifade ediliyor. Zelenograd Nanoteknoloji Merkezi Başkanı Anatoly Kovalev, ülkedeki teknik iş gücü açığını yaklaşık 5 milyon olarak duyurdu. Özellikle, bilgisayar teknolojileri ve savunma sanayiindeki iş gü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu