Gündem

Lübnan’ın Yaşadığı Bombardıman Felaketi

BBC’nin analiz ettiği uydu radar verilerine göre, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları, bir yıldır devam eden Hizbullah ile sınır ötesi çatışmalardan daha fazla hasara yol açtı. 2-14 Ekim 2024 tarihleri arasında Lübnan genelinde 3600’den fazla binanın zarar gördüğü ya da yıkıldığı belirlendi. Bu, 7 Ekim 2023’te başlayan çatışmaların meydana getirdiği hasarın yüzde 54’üne denk geliyor.

Verileri toplayan isimler New York Şehir Üniversitesi’nden Corey Scher ve Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Jamon Van Den Hoek olarak belirtiliyor. Uydu radar görüntülerinde yapısal hasarı işaret eden değişiklikler incelenerek veriler elde edildi.

Pax for Peace örgütünden çevre uzmanı Wim Zwijnenburg, uydudan alınan radar verileri üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda İsrail bombardımanının sivil halkı etkilediğini ve Hizbullah’ın faaliyet gösterdiği alanları hedef aldığını belirtti.

İsrail güneyine yönelik saldırıların ardından Hizbullah’ın kuzeyden roket atmasıyla sınır ötesi çatışmaların yeniden başladığı belirtiliyor. İsrail, Lübnan’ın güneyini 30 Eylül’de işgal ederek Hizbullah’ın silahlarını ve altyapısını hedef aldı.

Hava saldırıları Beyrut’un yanı sıra Lübnan genelinde binlerce Hizbullah hedefini vurduğu bilgisini veren İsrail ordusu, hasarın ağırlıklı olarak Güney Dahiye mahallesinde yoğunlaştığını aktardı.

ABD merkezli ACLED verilerine göre, 1 Eylül ile 11 Ekim 2024 tarihleri arasında İsrail ordusunun Lübnan’a en az 2700 saldırı düzenlediği ve Hizbullah’ın da İsrail’e 540 saldırı gerçekleştirdiği belirlendi.

İsrail’in Hizbullah’a karşı düzenlediği saldırıların sivil altyapıyı da etkilediği ve insani krize yol açtığı ifade ediliyor. Lübnan’da 1,3 milyon kişinin yerinden edildiği, 2350 kişinin hayatını kaybettiği ve 10 binden fazla kişinin yaralandığı bilgileri paylaşılıyor.

İsrail’in saldırılarının sivil nüfusa olumsuz etkileri olduğu ve insani durumu kötüleştirdiği yönünde uyarılarda bulunuluyor. Amos Yadlin gibi yetkililer savaşın ikincil zararlarının kaçınılmaz olduğunu belirtirken, örgütler sivil altyapının zarar görmesiyle ilgili endişelerini dile getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu