Siyaset

Ankara’nın Değişen Kimliği: Cumhuriyet Değerlerinden Uzaklaşma

Bugün, 13 Ekim, Ankara’nın başkent oluşunun 101. Yıldönümü kutlanıyor. Ankara, Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında bağımsızlığın kazanıldığı ve Saltanatın kaldırılarak egemenliğin halka verildiği bir kent olarak tarihe geçti. Dolayısıyla, Cumhuriyet’in başkenti olarak da belirlendi.

Ancak Ankara’nın başkent olması, yabancı ve yerli iki güçlü kesimin karşı çıkmasına neden oldu. Sömürgeci ülkeler ve onlarla işbirliği yapan ülkenin Siyasal İslamcıları, Ankara’nın başkent olmasına karşı çıktı. Ancak zamanla büyükelçiliklerin Ankara’ya taşınması mecburiyeti ortaya çıktı. İstanbul’un “payitaht” olmaya devam etmek isteyen Siyasal İslamcılar ise kentin Cumhuriyet değerlerini yansıtan fiziksel özelliklerini yok etmeye çalıştılar.

Ankara’nın çağdaş kent planı 1930’larda hazırlanmış olmasına rağmen 1950’lerden itibaren çarpık yapılaşma ile değiştirildi. Güven Park ve Gençlik Parkı gibi önemli kültür alanları bu süreçte zarar gördü. AKP iktidarı, Ankara’daki Cumhuriyet kimliğini yansıtan değerlerin işlevsiz hale gelmesine sebep oldu.

Ankara’nın Cumhuriyetin Başkenti kimliğini yitirmesinde BB Başkanı İ.M. Gökçek’in (1994-2017) dönemi önemli bir rol oynadı. Özellikle Atatürk Orman Çiftliği üzerine inşa edilen Saray’ın yapılması ve AOÇ’nin kullanımının değiştirilmesi bu sürecin belirleyici adımları arasında yer aldı.

Ankara’nın kimliği değişti ve önemli değerler kayboldu. Bugün Ankara’da yaşanan sorunlar, geçmişteki bu değişimin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılında yaşanan olaylar, kentin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi önceki başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın hazırladığı “Ankara’ya Bakmak Sergisi” NUROL Sanat Galerisinde halka açıldı ve 19 Ekim’e kadar ziyaret edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu