Ekonomi

Et Fiyatlarındaki Artış Kasapları Zora Soktu!

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, et fiyatlarının sabitlenmesi kasap esnafı tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Ancak bu durum, artan karkas et fiyatları karşısında esnafın elini kolunu bağladı. Bazı büyük zincir marketler, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile anlaşarak etin kilosunu 399 liradan satışa sunarken, bu durum tepkilere yol açtı. Yerli besiciler, artan karkas et fiyatları ile ilgili taleplerini sosyal medya üzerinden dile getirmeye başladılar. Bu durum, özellikle küçük esnaf için yaşamı zorlaştırıyor.

Ekonomim.com’da yer alan habere göre, İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, besicilerin, et fiyatlarının artacağını düşündükleri için hayvanlarını mezbahaya kesime göndermedikleri bilgisini verdi. Bu durum, piyasada arz sıkıntısına yol açtı. Karkas etin kilosu, bölgesel bazda 15 lira artırıldı. Tüfekçi, 13 Şubat itibarıyla kasapların uygulamaya başlayacağını belirterek, karkas etteki 15 liralık fiyat artışının tüketiciye 20-30 lira olarak yansımasını beklediklerini ifade etti.

SATIŞLAR CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ

Prestij Et Evi sahibi Samed Burultay, kendilerine maliyetin 420 lira olduğunu ve meslek odası aracılığıyla 13 Şubat itibarıyla karkas etin kilosunun kendilerine 435 liraya geleceğini söyledi. Ramazan’daki fiyat sabitlenmesi nedeniyle haftalık 1,5 tonluk satış hacminin yarı yarıya düştüğünü belirten Burultay, “Bir hafta önce kilosunu 700 TL’ye sattığım eti 600 TL’ye indirdim ama buna rağmen yüzüne bakan olmadı,” şeklinde konuştu. ESK’nın ithal et vermesinin küçük esnafın işlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Burultay, karkas etin kendilerine maliyetinin belli olduğunu, işçi ücretleri, kira ve diğer girdi maliyetleri eklendiğinde en az 650-700 TL’ye satmaları gerektiğini ifade etti.

Karkas ette gelecek olan 15 lira fiyat artışının kendi satış fiyatlarına 25-35 lira olarak yansıyacağını vurgulayan Burultay, etin daha ucuz olması adına ithalat teşvik edilmesi yerine yerli üreticiyi destekleyecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bu bağlamda, etkili bir çözüm yolu önerilmeli ve yerli besicilerin desteklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu