FETÖ Finansörü Katırcıoğlu’nun Malvarlığı Hazineye

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı bazı olaylar hakkında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, bu durumun Türkiye’de yargı sürecini doğrudan etkilediği aşikardır. Son zamanlarda yapılan yargılamalarda, FETÖ’nün en önemli finansörlerinden biri olarak tanınan Ali Katırcıoğlu’na ait tüm malvarlıklarının hazineye devredilmesi dikkat çekmektedir. “Kervancı Ali” lakabıyla bilinen Katırcıoğlu, 2015 Mart ayında Güney Afrika’ya kaçtığı ve FETÖ’nün uluslararası para transferlerini organize ettiği yönündeki tespitler nedeniyle, ailesine ait servet de müsadere edilmiştir.
Kaynak Holding Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı
FETÖ’nün önemli para kaynaklarından biri olarak kabul edilen Kaynak Holding ve bağlı şirketleri ile ilgili yargılama süreci tamamlanmıştır. Bu davada, Ali Katırcıoğlu’nun iki çocuğu, Fatma Nuray Demircan ve Mustafa Talat Katırcıoğlu’nun yanı sıra, diğer aile bireyleri ile şirket yöneticileri hakkında karar verilmiştir. Mahkeme, aileye ait üç ayrı şirketin yanı sıra bireysel malvarlıklarının da hazineye devredilmesine hükmetmiştir.
Önceki süreçte, Katırcıoğlu ailesi hakkında iki ayrı dava açılmıştı. Bu davalar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından birleştirilerek İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yönlendirilmiştir. Sonucunda, Akasya Alçı Maden Üretim, Akasya Yapı Sanayi ve Ticaret, Aksan Ak Madencilik Enerji Sanayi, ve Elbruz Enerji Elektrik Üretim isimli şirketlerin malvarlıkları da hazineye devredilmiştir.
Ali Katırcıoğlu’nun Yurt Dışındaki Faaliyetleri
İki yıl önce hayatını kaybeden Ali Katırcıoğlu’nun, FETÖ’nün Pensilvanya’daki şirketlerine 4 milyon 65 bin dolar ödeme yaptığı ve bu şekilde örgüte finansal destek sağladığı ortaya konmuştur. Aynı zamanda, Katırcıoğlu’nun kızı Fatma Nuray Demircan ve oğlu Mustafa Talat Katırcıoğlu’nun da Akasya Alçı Maden Üretim şirketinin ortakları arasında yer aldığı ve bu kişilerin örgütün üst kademeleri ile irtibatlarının tespit edildiği belirtilmiştir.
2 Kişiye Hapis, 5 Sanığa Beraat
Yargılama sonucunda, sanıklardan Fatma Nuray Demircan ve Nadir Aksoy’a “terörizmin finansmanını önlenmesine muhalefet etme” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmiştir. Fatma Nuray Demircan’ın Akasya Alçı Maden şirketinin ortaklarından biri olduğu ve örgüt ile doğrudan bağlantısının olduğu ortaya çıkarılmıştır. Nadir Aksoy’un ise aynı şirketin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu ve FETÖ ile milyonlarca liralık ilişkiler kurduğu anlaşılmıştır.
Diğer şirket müdürleri Ümıt Toygar, Yılmaz Demirtaş, Mustafa Aygün, Zafer Döğer ve Behzat Susamlı hakkında ise delil yetersizliğinden dolayı beraat kararı verilmiştir. Yargı sürecinin sonucunda, Katırcıoğlu ailesine ait tüm malvarlıkları hazineye geçerken, ailenin FETÖ’ye sağladığı maddi desteklerin detayları da gün yüzüne çıkmıştır.