Elektrikli Araçların Menzil Testi: En İyi ve En Kötü

Menzil, elektrikli otomobillerin kullanıcıları tarafından en çok önemsenen özelliklerinden biridir ve genellikle araçların değerlendirilmesinde temel bir kriter olarak öne çıkmaktadır. Birçok kullanıcı için, tek bir şarj ile kat edilebilecek mesafe, aracın tercih edilme nedenlerinden biri haline gelmektedir. Bu bağlamda, Alman Otomobil Kulübü (ADAC) tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir menzil testi, bu araçların performansını daha detaylı bir şekilde gözler önüne sermektedir.
ADAC, toplamda 25 elektrikli otomobil modeli ile bir menzil testi gerçekleştirdi. Bu test, WLTP (Dünya Çapında Uyumlu Hafif Araç Test Prosedürü) protokolüne göre, laboratuvar ortamında simüle edilen gerçekçi koşullarda ölçümler yapılarak yapıldı. Test, Münih‘ten Berlin‘e doğru, kış koşulları altında ve inişli çıkışlı otoyol güzergahında gerçekleştirilen 582 kilometrelik bir yolculukla gerçekleştirildi.
Soğuk hava ve otoyol koşulları, WLTP prosedürü sırasında sabit 23 santigrat derece altında ölçülen menzilleri önemli derecede etkileyen iki faktör olarak belirlendi. Düşük ortam sıcaklığının, akü ve yolcuların ısınması için fazladan enerji talebine yol açarken, daha yüksek seyir hızları ve düşük geri kazanım oranları da menzil üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Testte, otoyol kısmında ortalama hız 47 km/s olarak belirlenmişken, simüle edilen testte bu hız 111 km/sye çıkarıldı.
ADAC, teste dahil ettiği araçların çekiş akülerinin kapasitesinin 71 ila 118 kWh arasında değiştiğini belirtti. Testin ana odağı, araçların şarj yapmadan 582 kilometre mesafeyi kat edip edemeyeceğini belirlemekti. Bu kriteri karşılayabilen tek model ise, aerodinamik yapısı ve ekonomik enerji tüketimi ile dikkat çeken Mercedes-Benz EQS 450+ oldu. Bu model, 100 km’de 20,4 kWh enerji tüketimi ile öne çıkarak, testte 600 kilometre yol almayı başardı.
Öte yandan Lucid Air GT AWD (518 km) ile Porsche Taycan (504 km) menzil açısından oldukça iyi bir performans sergiledi. Bu durum, büyük çekiş akülerine sahip pahalı elektrikli araçların genellikle en uzun mesafeleri kat ettiğini göstermektedir. Fakat daha uygun fiyatlı bazı elektrikli otomobiller menzil konusunda zayıf kaldı. Toyota bZ4X, 233 kilometre menzil değeri ile listenin en alt sırasına yerleşirken, Çinli MG4 ve Volvo EC40 da sırasıyla 254 ve 285 kilometre görülmüştür.
En kötü performansı ise Volvo EC40 oldu
İkinci analiz aşamasında, laboratuvar ortamındaki otoyol testlerinde ölçülen WLTP ve gerçek dünya menzil değerleri karşılaştırıldı. En küçük sapmalar, Nio ET5 (-%21), Porsche Taycan (-%24) ve Mercedes-Benz EQS (-%27) modellerinde gözlemlendi. Uygun fiyatlı elektrikli otomobiller arasında ise, Volkswagen ID.7 PRO S (-%38), Nissan Ariya 87 FWD (-%39), Kia EV3 (-%40) ve Tesla Model 3 Long Range RWD