Siyaset

CHP ve MHP Kayyum Atamaları İçin Bir Araya Geldi

ANKA Haber Ajansı’nın yaptığı haberine göre, Türkiye’de özellikle kayyım atamalarıyla ilgili tartışmalar sonrasında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yetkilileri arasında diyaloglar başlamıştır. Bu durum, siyasi arenada önemli bir gelişme olarak dikkat çekmektedir.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili olan Feti Yıldız, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında, belediyelere kayyım atanmasının getirdiği tartışmalara değinmiştir. Yıldız, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tutuklamalar ya da son uygulamalarla kayyum atamalarının önüne geçmek için biz, Seçim Kanunu’nu, Siyasi Partiler Kanunu’nu yeniden ele alıp soğukkanlılıkla, suçsuzluk karinesini unutmadan bu işi tartışmak zorundayız. Onun için de bu kanunlara ihtiyaç vardır” ifadelerini kullanmıştır. Bu durum, yargılamaların adaletli ve demokratik bir çerçeve içinde şekillenmesi gerektiğine işaret etmektedir.

Daha sonrasında sosyal medya platformu X üzerinde de açıklamalar yaparak, kayyum atamalarıyla ilgili sürecin daha sağlıklı bir hale gelmesi için bazı kriterlerin yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Yıldız, “Kayyum atamaları ve Milletvekili yargılamalarıyla ilgili tartışmaların devam etmemesi için, Belediye Başkanı ve Milletvekili adayı olma kriterlerinin yeniden belirlenmesi şarttır. Terör suçlarında, kuvvetli suç şüphesi ve somut delil ile açılan kamu davasının aday olmaya engel olup olmaması soğukkanlı şekilde tartışılabilir” demiştir. Bu bağlamda, Yıldız, “Her durumda; Yeni bir Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu yapmanın zamanı gelmiştir” şeklinde bir değerlendirme yaparak, değişim çağrısını yinelemiştir.

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Feti Yıldız’ın açıklamalarına olumlu bir yanıt vererek, “MHP’nin o yaklaşımını kıymetlendirdiğimi ve dikkatle takip edeceğimizi, bu hafta içinde de kendileriyle temas kuracağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. MHP’ye de diyoruz ki, bu sefer bu değerlendirme samimi ise ve eğer ittifak ortağınızın her yaptığına bugüne kadar verdiğiniz kayıtsız ve meclis tarihi için takdire şayan desteğe, bu sefer iktidar partisinden bir seferlik istediğiniz bu yaklaşıma destek bulabilirseniz, Türkiye’yi büyük bir ayıptan demokrasimizi büyük bir cendereden kurtarmış olursunuz” şeklinde konuşmuştur. Özel, bu durumun önemine vurgu yaparak, geçmişteki desteklerin dikkate alınması gerektiğine işaret etmiştir.

Yapılan bu açıklamaların ardından, CHP ve MHP yetkilileri arasında temaslar başlamış olup, iki partinin grup başkanvekilleri ve hukukçu vekillerinin katılımıyla bugün saat 13.30’da Meclis’te bir toplantı gerçekleştirilecektir. CHP’den toplantıya katılacak olan isimler arasında Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi bulunurken, MHP adına ise Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve Sakarya Milletvekili Levent Bülbül yer alacaktır. Bu toplantının, siyasi atmosferde nasıl bir etki yaratacağı merakla beklenmektedir.

Kaynak: ANKA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu