Gündem

Bolu Yangınında Yaşanan Acı: 7 Çözüm Önerisi!

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciası ile ilgili olarak İPA Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya platformu X üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. “7 ölümcül sorun, 7 acil çözüm” başlığıyla yaptığı paylaşımda, yangın yönetmeliği açısından yaşanan denetim boşluklarına dikkat çekti. Gökce, yaşanan felaketin sonucunda 78 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve bu durumu, 2000 yılından sonra dünyada tek bir binada çıkan yangında yaşanan en ağır kayıplardan biri olarak nitelendirdi. Yangının sebepleri ve çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

‘Mücavir alanlardaki yapıların denetiminde boşluk var’

1- Yetki ve Denetim: Büyükşehir olmayan il belediyelerinin mücavir alanlardaki yapıların yangın yönetmeliği açısından denetiminde ciddi boşluklar bulunmakta. Bu durumda, il belediyeleri konaklama tesislerini denetleyemiyor. Bu denetimsizlik, bölgelerdeki yapıların yangın güvenliğinin zayıflamasına yol açıyor.

Çözüm: İl belediyelerinin itfaiye teşkilatlarına, belediye ve mücavir alan sınırları dışında da yetki verilmesi ve ruhsat verilmeden il özel idareleri tarafından onay olmaması gerektiği belirtiliyor.

‘Mevzuat sorunları yangın güvenliğini zayıflatıyor’

2- Mevzuat: 29 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile ‘mevcut yapı’ tanımı, eski binaların yangın önlemleri için zorunlulukları kaldırmış durumda. Bu değişiklik, geçmişte alınması gereken yangın önlemlerinin uygulanmamasına neden oluyor.

Çözüm: ‘Mevcut yapı’ olarak tanımlanan ve yangın yönetmeliğine uygun olmayan binalara gerekli süre verilerek, yangın yönetmeliğindeki şartları sağlamalarının sağlanması önerilmektedir.

‘İtfaiye yetkileri azaltıldı, yangın güvenliği tehlikede’

3- İtfaiye Yetkilerinin Azaltılması: 5 Nisan 2012’de çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla, itfaiyelerin yangın güvenliği konusundaki yetkileri azaltıldı. Bu durum, yangın projelerinin itfaiye tarafından incelenmesi sürecinin sona ermesine ve binaların yangın güvenliğinde zafiyete neden oldu.

Çözüm: Kamusal hizmet sunan yapılar da dâhil olmak üzere her tür yapı için itfaiye görüşü olmadan ruhsat verilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.

‘Turizm Bakanlığı’nın yetki genişlemesi büyük risk oluşturuyor’

4- Turizm Bakanlığı’nın Yetki Genişlemesi: Turizm Bakanlığı yeterli donanım ve kadrosu olmadan ruhsat verme yetkisine sahip oldu. Bu durum, özellikle turistik konaklama tesisleri için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Çözüm: Turizm Bakanlığı’nın ruhsat verme yetkisinin kaldırılması ve itfaiye teşkilatının onayı olmadan başka hiçbir kurumun ruhsat veremeyeceği düzenlemenin hayata geçirilmesi önerilmektedir.

‘Elektronik sistemlerin olması şart’

5- Elektronik algılama ve söndürme sistemleri: Bu sistemler, insanların toplu halde bulunduğu binalarda eksik. Okullar, hastaneler, oteller gibi yerlerde bu tür sistemler bulunmamakta.

Çözüm: Bu sistemlerin yaygınlaştırılması ve yıllık kontrollerinin uzman mühendisler tarafından yapılması gerektiği belirtiliyor.

‘Elektrik ve tesisat güvenliği artırılmalı’

6- Elektrik, elektronik tesisatlar, mutfak ve bacaların bakımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu