İnme Tehdidini Aşan Genç Ustanın Hikayesi

Selim KAYA-Özcan ARGİN/DİYARBAKIR, (DHA) – Diyarbakır’da mobilya ustası 25 yaşındaki Siyadar Yaldırak, evinde bulunduğu sırada vücudunun sol tarafında his kaybı, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Yıldırak, ailesinin ihbarı üzerine Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı ve burada inme geçirdiği anlaşıldı. Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın gerçekleştirdiği 15 dakikalık müdahale ile sağlığına kavuşturuldu.
Bunun başlangıcı, 9 Mayıs’ta Yıldırak’ın evde aniden gerçekleşen kötü durumuydu. Sol tarafında his kaybı ve diğer belirtiler yaşadıktan sonra, sağlık ekipleri hızla hastaneye ulaştı. Yapılan muayeneler sonucunda, Yıldırak’ın beyninde ana damarda tıkanıklık tespit edildi ve inme teşhisi konuldu. Hastanın durumu acil olarak değerlendirildi ve hemen anjiyografi işlemine alındı. 15 dakika içerisinde söz konusu damarın açılması sağlandı ve Yıldırak, 1 gün yoğun bakımda kaldı; ertesi gün ise servise çıkartıldı.
Uzman Doktor Reşit Yılmaz, Yıldırak’ın şikayetlerinin tedaviyle tamamen düzeldiğini ve acil servise başvuran hastanın durumu hakkında şunları söyledi: “Hastamız, 19.30 civarlarında sol kol ve bacakta güçsüzlük, bilincinde bozulma ve konuşma bozukluğu şikayetiyle acil servise geldi. Acil tetkiklerde beyninde ana damarda bir tıkanıklık tespit ettik. Hemen anjiyografiye alarak tıkanıklığı giderdik. 15 dakikalık müdahale sonrası hastamızın sağlığına kavuşmasını sağladık.” Yıldırak, bu tedavi sürecinin ardından sol kol ve bacakta, konuşmada ve bilincindeki bozulmaların tamamen düzeldiğini belirtti.
Yıldırak’ın durumu, inmenin ciddiyetini gözler önüne serdi. Uzman Doktor Yılmaz, inmenin her yıl ortalama 7 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan ciddi bir rahatsızlık olduğunu vurguladı. İnme, beyin damarlarının ani tıkanması veya kanaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Dünya genelinde her 6 kişiden biri türü felç geçirmektedir. Yılmaz, vücutta tek taraflı uyuşma, güçsüzlük, bulanık zihin, konuşma ya da anlama güçlüğü gibi belirtiler görüldüğünde acil servise başvurulması gerektiğini ifade etti. İnme tedavisinin zamanla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Yılmaz, inme sırasında her bir dakikada yaklaşık 2 milyon beyin hücresi öldüğünü kaydetti.
Yıldırak, tedavi sürecinde kendisine yardım eden sağlık çalışanlarına teşekkür etti ve “Evdeyken sol kol ve bacakta güçsüzlük hissettim. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne başvurduk. Hastaneye geldiğimizde tıkanıklık ortaya çıktı. Anjiyogram sonrasında şu an sağlıklıyım, sonuç itibariyle felç geçirmedim. Çok şükür, yürüyebiliyorum ve konuşabiliyorum. Başta sol tarafımda büyük bir düzensizlik varken, şu anda takip etmen gereken bir sıkıntı yok” dedi.
Siyadar Yıldırak’ın kardeşi Mehmet Şirin Yaldırak ise, hastaneye geldiği ilk anları anlatarak “Kardeşim akşam saatlerinde sol kol ve bacakta his kaybına uğradı. Konuşamadı ve göz görmediğini söyledi. Hastaneye geldiğimizde yönlendirmeler ile müdahele edildi. Hamdolsun, şimdi iyi durumda ve normal hayatına döndü” ifadelerini kullandı. Bu yaşanan olay, inmenin ne kadar hayati bir rahatsızlık olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi ve zamanında yapılacak müdahalelerin ne denli önem taşıdığını hatırlattı.