Gündem

Rojin Kabaiş’in Ölümü: Adalet Arayışı Sürüyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, 27 Eylül 2023’te bulunduğu yurttan çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Rojin’in cansız bedeni, 15 Ekim 2023 tarihinde yaşlı bir vatandaş olan Mehmet Emin Ankay tarafından Van’ın kırsal Mollakasım Mahallesi’nde bulundu. Başlatılan otopsi sonucuna göre, Rojin’in ölüm nedeninin suda boğulma olduğu tespit edildi. Ancak Rojin’in ailesi, ölümünün intihar olmadığı konusunda ısrarcı. Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, Dağkapı Meydanı’nda kadın platformunun basın açıklamasına katılarak duygularını dile getirdi.

Nizamettin Kabaiş, kızı Rojin’in kadına şiddet mağduru olduğunu iddia ederek şunları söyledi: “Kadına şiddet yapanların en ağır cezasını alması gerektiğini düşünüyorum. Kadınlar, başta annelerimiz olmak üzere herkes için değerlidir ve onlara sahip çıkmalıyız. Kızımı 21 yaşına kadar kendi emeğimle büyüttüm; eğitim alması için Van’a gönderdim ama ne yazık ki orada kaybettim. Rojin’i katlettiler, darbettiler ve daha sonra sahip çıkmadılar.” Kızının ölümüne ilişkin yapılan açıklamalara da tepki gösteren baba Kabaiş, Rojin’in intihar ettiği yönündeki iddiaların kesinlikle doğru olmadığını ifade etti.

“Bu son zamanda, halk ve gazetecilerin desteğiyle bu öldürme eylemi aydınlatılmalı” diyen Nizamettin Kabaiş, Rojin’in ölümüne bağlı olarak “şüpheli bir durum” olduğunu da vurguladı. Oğulları ve eşinin de acı içinde olduğunu belirten baba, yaşadıkları kaybın kendilerini derinden etkilediğini açıkladı. Kendisi, “Van Üniversitesi’nden 24 kilometre uzakta 18 gün boyunca arama yapıldı. Ben bu durumu kabullenmeyeceğim!” şeklinde duygularını ifade etti.

‘Sesi hala aklımda’

Nizamettin Kabaiş, kızı Rojin’in anısına her gün videolarını izleyerek gözyaşı döktüğünü açıkladı. “Gece çocuklarıma zarar vermemek için başka bir odaya gidip ağlıyorum. Rojin’imin sesi hala kulaklarımda yankılanıyor. Yemek yerken ona ‘Ne getireyim?’ dedim, o da her zaman olduğu gibi ‘Baba, ne istersen getir’ dedi. O ses şu an bile hala aklımda” dedi.

Baba Kabaiş, Rojin’in adaletinin sağlanmadığı müddetçe kendisinin rahat edemeyeceğini ifade etti. Cinayet olduğunu belirttiği durumu sorguladı ve “Öbür dünyada Rojin, onlardan hesap soracak. Herkesin başına gelen bu olayları unutmadığı için adalet bekliyorum” dedi.

‘Kamuoyunu sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz’

Avukat Raperin Akengi, Rojin Kabaiş’in şüpheli kadın ölümlerinden biri olarak adalet arayışının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. “Rojin Kabaiş’in ölüm sebebinin suda boğulma olduğu belirtilmiş, ancak otopsi raporunda cesedin suda fazla beklemesi nedeniyle önemli bulguların tespitini engelleyen çürümeler oluşmuştur. Rojin’in 18 gün boyunca bulunamaması, arama çalışmalarının etkin yapılmadığı anlamına gelmektedir” dedi.

Aynı zamanda, vatandaşları Rojin’in adaletinin sağlanması için kamuoyunun süreci yakından takip etmeye davet ederek, sorumluların ortaya çıkarılması için mücadele edeceklerini dile getirdi. Nizamettin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu