Dünya

İmamoğlu’nun Gözaltına Alınması Protestoları Tetikledi

“`html

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki 106 kişinin 19 Mart Çarşamba günü gözaltına alınmasının ardından, Türkiye genelinde geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmeye başlandı. Bu olayların ardından, dünya basını olayları yakından takip ederek gelişmeleri gündemlerine taşıdı. Özellikle protestoların güvenlik güçleri ile öğrenciler arasında çıkan çatışmalarla birlikte şiddet içermesi dikkat çekti.

Dünya basınında Türkiye’de yaşanan gelişmelere dair bazı öne çıkan başlıklar şöyle:

El Cezire: “Protestocular, ‘sistemik adaletsizlik’ hakkında bir mesaj göndermeyi amaçladığını söyledi”

Katar merkezli El Cezire televizyon kanalı, “Türkiye’nin İstanbul kentinde binlerce kişi belediye başkanının tutuklanmasını protesto etmek için yürüyüşe katıldı” ifadesiyle, Saraçhane bölgesinde çok sayıda insanın toplandığını vurguladı. Haberde, protestocuların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yetkililerin “sokak terörünü bastırma” yönündeki uyarılarına meydan okudukları belirtildi. El Cezire, protestoların bir siyasi partiyi desteklemekten ziyade, Türk toplumundaki “sistemik adaletsizlik” hakkında bir mesaj iletmek amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, İmamoğlu’nun 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmesinin, Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ‘tarihi bir darbe’ vurduğuna dikkat çekti.

BBC: “İmamoğlu’nun geçen yıl kazandığı seçimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de kişisel bir darbe oldu”

Birleşik Krallık merkezli BBC, protestolarla ilgili haberinde, “Erdoğan Türkiye’deki protestoları kınadı, onlarca kişi tutuklandı” başlığını kullandı. Haberde, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından artan protestoları Erdoğan’ın kınadığını bildirildi. İmamoğlu’nun, Erdoğan’ın en güçlü siyasi rakiplerinden biri olduğu vurgulandı. BBC’ye göre, İmamoğlu’nun geçen yılki seçimlerdeki zaferi, Erdoğan’ın iktidarının ilk büyük kaybı olarak değerlendirildi.

FT: “TCMB’nin 12 milyar dolarlık müdahalesi, siyasi krizin yatırımcı güveni ve piyasa istikrarı üzerindeki etkisinin ciddiyetinin altını çiziyor”

Financial Times (FT), İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından yaşananlar üzerine, “Erdoğan’ın rakibinin tutuklanmasının ardından Türkiye lirayı savunmak için 12 milyar dolarlık rekor harcama yaptı” şeklinde bir başlık attı. FT’nin haberi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), Türk lirasının ABD doları karşısında yüzde 11 değer kaybetmesine karşı yaklaşık 12 milyar dolar harcayarak en büyük döviz müdahalesini gerçekleştirdiğini belirtiyordu. Bu durum, siyasi krizin yatırımcı güveni ve piyasa istikrarı üzerindeki etkilerinin ciddiyetini ortaya koydu.

CNN: “Erdoğan’ın başlıca siyasi rakibinin gözaltına alınması üzerine Türkiye’deki protestolarda şiddetli çatışmalar yaşandı”

ABD merkezli CNN, Türkiye’deki gelişmeleri aktarırken, “Erdoğan’ın başlıca siyasi rakibinin gözaltına alınması üzerine protestolar sırasında şiddetli çatışmalar yaşandı” ifadesini kullandı. Haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun serbest bırakılması talebiyle göstericiler, muhalefet destekçileri ve devlet güvenlik güçleri arasında çok sayıda şehirde şiddetli çatışmaların yaşandığına dikkat çekildi.

RT: “Ülke çapında artan protestolar erken seçim ihtimalini güçlendirdi”

Rusya merkezli Russia Today (RT) yayın kuruluşu, Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirirken,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu