Dünya

Trump, Putin ile Görüşme İhtimalini Değerlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, Riyad‘daki Rusya-ABD görüşmeleri hakkındaki yorumlarını yaptığı basın toplantısında, bu ay içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşebileceğini ifade etti. Trump, özellikle Ukrayna‘nın Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen ve her iki ülke arasında Ukrayna savaşına son verme hedefini taşıyan görüşmelere davet edilmemesiyle ilgili endişeleri eleştirdi.

Trump, Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde düzenlediği basın toplantısında, Putin’le ay sonuna kadar bir araya gelip gelemeyeceği sorulduğunda “Muhtemelen” cevabını verdi. Diğer taraftan, Rus haber ajanslarının bildirildiğine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin ve Trump’ın bu ay içinde görüşmelerinin mümkün olduğunu, ancak yüz yüze bir görüşme için hazırlıkların zaman alacağını dile getirdi.

Peskov, iki ülke arasındaki görüşmeyi “önemli bir adım” olarak nitelendirirken, iki süper güç arasındaki ilişkilerin tekrar canlandırılması gerektiğine işaret etti. Ancak görüşme tarihi hakkında kesin bir bilgi verilmedi. Aynı gün, Riyad’daki görüşmelere dair açıklama yapan Dışişleri Bakanı Marco Rubio, her iki tarafın muhtemel zirve için kesin bir tarih belirlemediğini açıkladı.

Ukrayna’nın Siyasi Geleceği

Trump, Ukrayna konusundaki tutumunu da eleştirirken, selefi Joe Biden‘ı hedef aldı. Biden, Ukrayna’nın Rus işgaline karşı koyabilmesi için silah desteği sağlamaya çalışmıştı; oysa Trump, bu savaşın sona erdirilmesi adına kendi yetkililiğini öne sürdü. “Bence bu savaşı bitirebilirim” sözleriyle dikkat çekti. Ayrıca, Ukrayna’nın bir başkanlık seçimi yapmasının gerekliliğini ifade etti. Trump, “Bu Rusya’dan gelen bir şey değil, bunu benim söylediğim ortada ve birçok ülkenin de dile getirdiği bir konu” şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski‘nin meşru bir lider olmadığını ve seçimlerden sonra belirleyecekleri yeni lider ile müzakerelere oturacaklarını belirtmişti. Bu durumu, Ukrayna’da son üç yıldır seçim yapılmamasına dayandırarak açıkladı.

Trump, Avrupalıların Ukrayna’ya barış gücü askerleri göndermesi fikrine karşı olmadığını ifade etti. Avrupa’daki liderler, olası bir barış anlaşmasından sonra güvenlik güvenceleri sağlamak amacıyla barış gücü konuşlandırmayı tartışıyor. Trump bu konudaki açıklamalarında, “Oraya asker göndermeleri gayet iyi olur, kesinlikle buna karşı çıkmam” ifadelerini kullandı.

Eleştiriler ve İddialar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu