Dünya

Rusya’nın Füze Üretiminde Batı Teknolojisi Kullanılıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullandığı deneysel “Oreshnik” (Fındık Ağacı) füzesinde, Batılı ülkeler tarafından üretilmiş parçaların kullanıldığı ve Rus şirketleri tarafından, Batılı sanayi makineleri ile üretildiği ortaya çıktı. Financial Times’ın haberine göre, Ukrayna istihbaratı, Oreshnik füzesinin geliştiricisi olarak iki önde gelen Rus silah enstitüsünü tanımladı. Bu kurumlar, Alman ve Japon metal işleme sistemlerine sahip çalışanlar arayışındadır.

BATI MAKİNALARIYLA, BATIYA KARŞI

Moskova Isı Teknolojileri Enstitüsü (MITT) ve Sozvezdie adlı şirketlerin yayınladığı iş ilanları, Kremlin’in silah endüstrisinin Batı yaptırımlarına rağmen, yabancı teknolojiye büyük ölçüde bağımlı olduğunu gösteriyor. Bu bağımlılık, özellikle bilgisayarlı sayısal kontrol (CNC) teknolojisinde belirgin hale gelmektedir. CNC, fabrikaların yüksek hassasiyetle malzemeleri şekillendirmesine olanak tanıyan bir sistemdir. Bu makineler, kalıp halindeki ham maddeden gerekli parçaları mükemmel doğrulukta kesemektedir.

Putin, karadan fırlatılan orta menzilli, nükleer kapasiteli balistik Oreshnik füzesini, Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinin Rusya’daki hedeflere saldırmasına izin vermesi karşısında bir misilleme olarak kullanmıştır. Oreshnik, RS-26 Rubezh olarak bilinen ve nükleer kapasiteye sahip bir balistik füze temel alınarak geliştirildiği belirlenmektedir. Füzenin ilk kullanıldığında hedefe ulaştığı ve hedefleri vurduğu görüntüler sosyal medyada paylaşıldı ve bu durum Batılı müttefiklerde bir endişe oluşturdu.

Putin, Dnipro’daki eski Sovyet roket fabrikasına yapılan saldırının ardından, “Bu tür füzelerden elimizde geniş bir stok var, kullanıma hazır sistemlerimiz mevcut,” açıklamasında bulundu. Ukrayna istihbaratına göre Oreshnik’in geliştirilmesinde rol oynayan MITT, Rusya’nın katı yakıtlı balistik füzelerinin önde gelen üreticisi ve geliştiricisidir.

DAHA FAZLA ÇABA GEREKİYOR

2024 yılında yayımlanan iş ilanlarında MITT, “FANUC, SIEMENS, HEIDENHEIN sistemlerini kullanıyoruz” ifadesine yer vermiştir. Bu sistemlerin Fanuc’un Japonya’dan, diğer ikisinin ise Almanya’dan geldiği bilinmektedir. Bu şirketler, yüksek hassasiyetli CNC makineleri için kontrol sistemleri üretmektedir. Sozvezdie de benzer ilanlar vererek askeri kullanım için “otomatik kontrol ve iletişim sistemleri” alanında uzmanlık arayışında olduklarını belirtmiştir. İlanlarda “CNC sistemleri bilgisi – Fanuc, Siemens, Heidenhain” ifadesi dikkat çekmektedir.

Titan Barrikady adlı üçüncü bir savunma şirketi de Oreshnik’in üretiminde yer almaktadır. Şirketin yayımladığı bir videoda, Fanuc markalı bir kontrol cihazının önünde duran bir işçi görülmektedir. Rusya, yerli üretim araçları geliştirme çabalarına rağmen uzun süredir Batı yapımı üretim araçlarına bağımlıdır. Kremlin, yüksek hassasiyetli metal işleme makinelerinin büyük kısmını Çin’den tedarik ediyor, ancak bu makineleri çalıştıran kontrol üniteleri hâlâ Batı’dan sağlanmaktadır.

2024’e gelindiğinde, büyük bir Rus ticaret fuarında sergilenen 12 CNC cihaz modelinden 11’inin Japon ve Alman şirketlerinin kontrol üniteleriyle donatıldığı tespit edilmiştir. Ukrayna Ekonomik Güvenlik Konseyi İcra Direktörü Denys Hutyk, “Oreshnik’in geliştirilmesi, Rus askeri sanayisinin hâlâ üst düzey Batı ekipmanlarına ne kadar bağımlı olduğunu gösteriyor. Batılı hükümetler bu malların akışını durdurmak için daha fazla çaba göstermeli,” açıklamas

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu