Gündem

Hekimliğin Önemi: Yaşamı Kurtaran Meslek

Selçuk BAŞAR-Efnan DEMİREREN/TRABZON, (DHA)- GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hekimliğin insan yaşamına doğrudan hizmet eden bir meslek olduğunu vurguladı. Özlü, “Hekimin vazgeçilmezliği vardır. Tarih boyunca hekimler bu misyonları ile öne çıkmışlardır” şeklinde konuştu. Bu ifadeleri, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla hekimliğin önemine dikkat çekmek amacıyla dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 14 Mart Tıp Bayramı’nın anısına hekimliğin toplumdaki yeri üzerine bir değerlendirme yaptı. Özlü, “Her meslek değerlidir ama hekimliğin farkı, evrendeki en değerli varlık olan insanın, en değerli varlığı olan yaşamına doğrudan hizmet eden bir meslek olmasıdır. Bazen hayati bir durumla karşılaşabilirsiniz; sevdikleriniz, yakınlarınız, hatta çocuklarınız bile sizlere gerekli desteği sağlayamayabilir. İşte o zaman, daha önce tanımadığınız, hiç karşılaşmadığınız bir hekim sizin hayatınızı yeniden kurtarabilir. Bu bakımdan, hekimin vazgeçilmezliği söz konusudur” diye belirtti.

‘HEKİMLİK MİSYONUNUN TARTIŞILMASI ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Özlü, Tıp Bayramı’nın kökenine de değinerek, “Tıp Bayramı, 14 Mart 1827’de Türkiye’de modern anlamda tıp fakültesinin kuruluşunu simgeler. O dönemde ‘Tıphane-i Amire’ ya da ‘Cerrahhane-i Amire’ olarak bilinen bu kurum, 2. Mahmud döneminde kurulmuştu. Ancak bunun bir bayram olarak kutlanması, 14 Mart 1919’da İstanbul’un İngilizler tarafından işgal edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu esnada tıp fakültesi de işgal edildi. Durumu protesto etmek için Doktor Hikmet Boran bir organizasyon düzenledi ve ‘Tıp Bayramı kutluyoruz’ diyerek işgale karşı bir eylem gerçekleştirdi. Bu davranış zamanla gelenek haline geldi ve bugün ülkemizde 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanıyor” dedi. Hekimliğin, bu özel günde toplumda tartışılması gereken bir misyon olduğunu vurguladı.

‘HEKİMLER OLUMSUZ OLAYLAR İLE HATIRLANIYOR’

Prof. Dr. Özlü, Tıp Bayramı’nın sağlık çalışanlarının toplumdaki değerini anlama açısından önemli bir gün olduğunu ifade ederek, “Hekimler, medyada sıklıkla olumsuz konularla gündeme getiriliyor. Günümüzde Türkiye’de milyonlarca insan hastaneye ve hekime başvuruyor. Her bireyin sağlık sorunları ciddi bir boyutta, fakat bunların yüzde 99’u tedavi edilerek hastaneden taburcu ediliyor. Ne var ki, bir olumsuzluk yaşandığında hekimler genellikle bu kötü olaylarla anılıyor. Bu nedenle Tıp Bayramı gibi bir günde hekimliğin önemi ve bu mesleğe duyulan saygının arttırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu