Baltık’taki Denizaltı Kablolarında Şüpheli Hasar!

Almanya’nın Savunma Bakanı Boris Pistorius, Baltık Denizi’nde meydana gelen iki denizaltı kablosunun hasar görmesinin, bir sabotaj eylemi olabileceğini ifade etti ancak bu olayda kimseyi veya herhangi bir ülkeyi suçlamaktan kaçındı.
Pazartesi sabahı, Finlandiya ile Almanya arasında uzanan toplam 1170 kilometrelik telekomünikasyon kablosunun kopmasıyla birlikte, Litvanya ve İsveç’in Gotland Adası’ndaki 218 kilometrelik internet bağlantısı da devre dışı kaldı. Bu olay, bölgedeki Rusya ile yükselen gerilimlerin arasında gerçekleşti. Pistorius, “Kimse bu kabloların kazayla kesildiğine inanmıyor” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Baltık Denizi’ndeki yaşanan bu olay, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana artan sabotaj korkularını beraberinde getiriyor. Almanya ve Finlandiya, C-Lion1 iletişim kablosunun kopmasının ardından “derin kaygı” duyduklarını dile getirirken, Avrupa’nın güvenliğinin yalnızca Ukrayna’daki savaşla sınırlı olmadığını, aynı zamanda “habis aktörlerin ikili savaş yönteminin” tehditleri altında olduğunu ifade ettiler.
Cinia adlı Fin telekom ve siber güvenlik şirketi, hasarın “bir dış güç tarafından” gerçekleştirilmiş olabileceğini vurguladı. Cinia’nın Yönetim Kurulu Başkanı, hasarın İsveç’in Oland Adası yakınlarında olduğunu ve onarım sürecinin beş ila on beş gün sürebileceğini belirtti. İki kablo, Baltık Denizi’nde kesişiyor; ancak hasarın hattın başka bir kısmında olduğu düşünülüyor. Litvanya’daki iletişim hattını işleten şirket olan Arelion, kablonun nerede kesildiği konusunda bilgi vermezken, uzmanlar hasarın birkaç hafta içinde giderilebileceğini kaydetti.
İsveç Savunma Bakanı Carl-Oscar Bohlin, bu iki kablonun neden çalışmadığını anlamanın “çok önemli olduğunu” vurguladı. Litvanya’nın internet kapasitesinin beşte bir oranında düştüğü bildirildi; ancak bu durumun müşterilere yansıdığı görülmüyor. Arelion Sözcüsü Martin Sjogren, yaptığı açıklamada Baltık Denizi’nde bulunan kabloların sık sık arızalandığını belirtti ve “Balıkçı tekneleri kazayla, attıkları demirlerle hatta hasar verebiliyor. Tabii ki zamanlama garip, duruma bakamadık ve dolayısıyla neyin yol açtığını bilmiyoruz” dedi.
Fin hükümetinde siber güvenlik uzmanı olarak görev yapan Samuli Bergstrom, Finlandiya ile Almanya arasındaki kabloda yaşanan arızanın diğer kablo güzergahlarının çalıştığı için internet trafiğini etkilemediğini ifade etti. 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana görülen en büyük sabotaj Baltık Denizi’nde yaşanmıştı. Alman savcılar, Almanya ile Rusya arasındaki Kuzey Akım boru hattında meydana gelen patlamayı hala araştırıyorlar ve bu olayın arkasında kimlerin olduğunu anlamak için çeşitli komplo teorileri ortaya atılmıştır.
Ekim 2023’te, Finlandiya ve Estonya arasındaki bir doğalgaz boru hattı ciddi şekilde hasar gördü. Fin yetkilileri, bu hasarın Çin’e ait bir yük gemisinin çapasının etkisi altında gerçekleştiğini bildirmişti.