Kültür - Sanat

Hereke Halısı Hollanda’ya Barış İle Dönüyor!

Osmanlı Padişahı V. Mehmed Reşad tarafından 1911 yılında Hauge, Hollanda’da yer alan Barış Sarayı’na hediye edilen Hereke halısı, restorasyon çalışmaları için Türkiye’ye gönderildi. Halının restorasyon süreci, dijital ortamda 280 eşit parçaya bölünmesiyle başlatıldı. Yapılan detaylı hasar tespitinde, halıda 15 farklı hasar türü belirlendi. Çeşitli bozulmaların, özellikle insan trafiği ve mobilya kullanımından kaynaklandığı saptandı. Doğal boyalar ve Türk düğümü tekniğiyle gerçekleştirilen restorasyon işlemi tamamlandıktan sonra burada yapılan törenle, Hereke halısı, yeniden Barış Sarayı’na götürülmek üzere Hollandalı yetkililere teslim edildi.

Teslim törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands ve çeşitli Hollandalı yetkililer katılım sağladı. Bu önemli etkinlik, iki ülke arasındaki kültürel ve diplomatik ilişkilerin simgesi olarak öne çıktı.

‘BARIŞ YOLUNDA TER DÖKEN SAYISIZ KİŞİ BU HALIYA AYAK BASTI’

Konuşmasında Büyükelçi Joep Wijnands, “Diplomatik bağlarımız, 400 yıldan uzun bir süre önce oluşturulmuştur. Hereke halısı, bu ortak tarihin en önemli kanıtlarından biridir. Barış Sarayı’nın temeli atıldığında, birçok ülke bu projeye katkı sunmak için davet edildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun bu eşsiz eseri, Barış Sarayı’nın ilk hediyesi olmuş ve türünün Türkiye dışındaki en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır. Bu muhteşem halı, 1911’den bu yana, barış ve adalet yolu için mücadele eden sayısız misafir tarafından ziyaret edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘DÜNYACA TANINAN BİR SANAT ESERİ’

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Hereke halısının Türkiye sınırları dışında bulunan en büyük el yapımı halı olduğunu vurgulayarak, “Bugün burada bulunan Hereke halısı, 13 milyon 704 bin 480 Türk düğümünden oluşmakta ve zarafeti ile dayanıklılığıyla tüm dünyada tanınan bir sanat eseridir. Restorasyon çalışmalarımız, yalnızca bu eşsiz eserin ömrünü uzatmakla kalmamış, aynı zamanda geleneksel el dokuma tekniklerinin bilimsel yöntemlerle desteklenerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Hereke halımız, evrensel bir kültürel mirasın parçasıdır ve bu restorasyon, barış ve kültürel değerlerimize olan bağlılığımızı bir kez daha gösteriyor. Türkiye-Hollanda dostluğunun 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle, barış düğümleri atılarak onarılan halımızı, bugün yeniden Barış Sarayı’nda barışa hizmet etmek üzere uğurluyoruz” diyerek katılımcılara seslendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu