Siyaset

Adalet Bakanı Tunç: Gazetecilik Suç Değil!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Kasım 2023 tarihinde yapılan AK Parti grup toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gündeminde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma ve onun sonucunda gözaltına alınan kişilerle ilgili gelişmeler vardı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘bilirkişiyi etkilemeye teşebbüs’ ve ‘kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması’ iddialarıyla gazeteci Barış Pehlivan, Halk TV sunucusu Seda Selek ve Halk TV Sorumlu Müdürü Serhan Asker’in gözaltına alınması üzerine bir soru sorulması üzerine Bakan Tunç, bazı açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, özellikle Türkiye’de gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu bulunan bir gazeteci olmadığına vurgu yaparak, bu konunun doğru bir bilgi olmadığını ifade etti. “Bir kere bunu düzeltmek lazım bu bir dezenformasyon,” dedi.

Bakan Tunç, basın ve ifade özgürlüğünün önemine de dikkat çekti. “Gazetecilik faaliyeti ile kimse tutuklanmaz. Hepiniz gazetecisiniz. Ülkemizde basın hürdür. Düşünce ifade hürriyeti alabildiğince geniştir. Ama gazeteciler de dokunulmaz değildir,” şeklinde konuştu. Bu ifadeleriyle, ifade özgürlüğünün geniş olduğunu fakat bu özgürlüğün belli bir sorumlulukla kullanılması gerektiğini vurguladı.

Devletin yargı sistemiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, bir suç işlendiğinde savcılığın devreye girdiğini ve şuan itibarıyla bir soruşturma sürecinin yürütüldüğünü belirtti. Yılmaz Tunç, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlatmış olduğu bir soruşturma var. Bilirkişi ile yapmış olduğunuz bir telefon görüşmesinin rızası olmadan yayınlandığında, bunun Türk Ceza Kanunun 132’nci ve 133’üncü maddeleri gereği haberleşmenin gizliliğinin ihlali olduğunu” söyledi. Bu durumun, suç olduğunu ve hukuki sürecin burada başladığını ifade etti.

Bakan Tunç, soruşturma konusunun detaylarına da değindi. Eğer bir kişi ile telefon görüşmesi yapıldıysa ve bu görüşme karşı tarafın rızası olmadan yayınlanmışsa, Türk Ceza Kanunun ilgili maddelerinin ihlal edildiğini vurguladı. “Dolayısıyla burada gazetecilik faaliyeti nedeniyle yapılan bir soruşturma söz konusu değildir,” diye ekledi. Yani, bu süreçte gazetecilik ile ilgili bir durum olmadığını, yasal suçların söz konusu olduğunu belirtti.

Son olarak, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bu soruşturmanın sonuçlarını beklemeyi önerdi. “Burada sizler de gazetecisiniz. Bir kişiyle telefon görüşmesini onun rızası dışında ifşa edebilir misiniz? Sizlerde gazetecilik fakültelerinde okudunuz. Gazetecilik sorumluluğu var. Basın meslek ilkeleri var,” dedi. Bu vurguyla, gazetecilerin etik kurallara uygun hareket etmeleri gerektiğini hatırlattı. Bakan Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız bir şekilde bu konuları değerlendireceğini sözlerine ekledi. “Bu hareketin bu fiilin suç olup olmadığına yargı karar verecektir,” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu