Dünya

Trump’tan Şok Karar: Yeni Genelkurmay Başkanı Caine!

ABD Başkanı Donald Trump, ani bir kararla Genelkurmay Başkanı Charles Brown‘ı görevden alarak yerine Hava Kuvvetleri’nden emekli Korgeneral Dan Caine‘i aday gösterdi. Bu değişiklik, Trump’ın liderliğindeki ordu ve üst düzey askerî kadrolarda önemli bir hareketliliğin ortaya çıktığını gösteriyor.

Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Brown’a olan minnettarlığını dile getirirken, “General Brown’a, ülkemize verdiği 40 yılı aşkın hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi bir beyefendi ve seçkin bir lider; kendisi ve ailesi için iyi bir gelecek diliyorum” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, Trump, Brown’un geçmişteki katkılarına büyük değer veriyor.

Yeni Genelkurmay Başkanlığı görevine aday gösterilen emekli Hava Kuvvetleri Korgenerali Dan “Razin” Caine’in özellikle DEAŞ ile mücadelede gösterdiği başarılar, Trump tarafından vurgulanıyor. Trump, Caine’i “başarılı bir pilot, ulusal güvenlik uzmanı, başarılı bir girişimci” olarak tanımladı ve önemli operasyonlar ile kurumlar arası deneyimi olan bir savaşçı olarak nitelendirdi.

Orduda Yeni Değişiklikler Gündemde

Trump, ordunun üst kadrosundaki beş pozisyon için daha değişiklik hazırlığı yapması için Savunma Bakanı Pete Hegseth‘e talimat verdi. Bu değişikliklerin detaylarının yakın zamanda açıklanacağı belirtiliyor. Savunma Bakanı Hegseth, Brown’a teşekkür ederken, ayrıca Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanı Oramiral Lisa Franchetti ve Hava Kuvvetleri İkinci Komutanı Orgeneral Jim Slife gibi önemli isimlerin de görevden alındığını duyurdu.

Hegseth, Trump yönetiminde ordunun caydırma, savaşma ve kazanma gibi temel misyonlarına odaklanan yeni bir liderlik yapısı oluşturma hedeflerini dile getirirken, bu değişikliklerin orduya taze bir kan getireceğini ifade etti. Franchetti, Trump yönetiminden görevden alınan ikinci üst düzey kadın askeri yetkili oldu. Trump, Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Linda Fagan‘ı da 20 Ocak’ta yemin ettikten sadece bir gün sonra görevden almıştı.

Charles Brown, ABD tarihindeki ikinci siyahi Amerikalı Genelkurmay Başkanı olarak kayıtlara geçmişti. Caine, görevden alınmasından sonra son olarak Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA)’nda askeri işlerden sorumlu yardımcı direktör olarak çalışıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu