Türkiye’de YHT İle Seyahat Eden Yolcu Sayısı Artıyor

“`html
Uraloğlu, Türkiye’deki demir yolu yatırımları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yolcuların 11 şehre direkt Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile ulaşabildiğini belirten Uraloğlu, demir yollarındaki gelişim hamlelerine 2002 yılından itibaren başladıklarını ve bu durumun devlet politikası olarak ele alındığını ifade etti. “Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi” vizyonu doğrultusunda, ülke genelinde yolcuların İstanbul, Ankara, Sakarya, Kocaeli, Konya, Bilecik, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas’a YHT ile ulaşabilmelerine olanak sağladıklarını dile getirdi.
Asya ile Avrupa arasında köprü niteliğindeki Türkiye’nin stratejik coğrafi konumunun sunduğu fırsatları ekonomik ve ticari avantajlara çevirmek üzere demir yollarında yeni yatırımlara yöneldiklerini ifade eden Uraloğlu, bu alandaki yatırım hedeflerini de yükselttiklerini söyledi. Türkiye’de demir yolu yolcu taşımacılığında önemli bir gelişim sağladıklarını vurgulayan Uraloğlu, 93 milyon yolcu taşındığını, 2023 yılı içerisinde 11,9 milyon yolcunun bu trenleri kullandığını ve 2024’te bu sayının 12,4 milyona ulaşacağını beklediklerini aktardı. Ülkede mevcut demir yolu hat uzunluğunun 13 bin 919 kilometre olduğunu; bunun 11 bin 668 kilometresinin konvansiyonel, 2 bin 251 kilometresinin ise hızlı tren hattı olduğunu belirtti.
DEMİR YOLUNUN PAYI ARTIRILACAK
Uraloğlu, demir yolu projelerinin 6 bin 978 kilometresinin tamamlandığını, 3 bin 776 kilometrelik kısmının ise inşa aşamasında olduğunu kaydetti. Ayrıca 5 bin 785 kilometresinin de proje aşamasında sürdüğünü bildirdi. Şu an devam eden projelerle mevcut hatların elektrifikasyon ve sinyalizasyonunu sağlamayı hedeflediklerini açıklayan Uraloğlu, demir yolunun yolcu ve yük taşımacılığındaki payını artırmayı planladıklarını ifade etti. Şu anda elektrikli hat uzunluğunun 2 bin 274 kilometre olduğunu ve bunu 2028 yılı itibarıyla 12 bin 561 kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini aktardı. Sinyalli hat uzunluğunun 8 bin 46 kilometre olduğunu ve dört yıl içinde bunu 13 bin 772 kilometreye çıkaracaklarını öngördüklerini belirtti.
Demir yoluna öncelik vererek ulaşım modlarının entegrasyonunu sağlamayı ve yolculara daha iyi hizmet vermeyi amaçladıklarını vurgulayan Uraloğlu, bu bağlamda birçok hızlı tren projesinin uygulamaya alındığını hatırlattı.
ÜÇ BÜYÜK TREN PROJESİ
Uraloğlu, halkın ulaşım sıkıntılarını çözmek adına yapılan nokta atışı projeleri dile getirerek, “Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT Projesi’nin Ankara-Eskişehir kısmını 13 Mart 2009’da, Eskişehir-İstanbul bölümünü ise 27 Temmuz 2014’te açtık. Projenin yatırım bedeli 2,6 milyar dolar ve 534 kilometre uzunluğunda. Bugüne kadar bu hatta 55,7 milyon yolcu taşıdık. Bunun 20,7 milyonu Ankara-Eskişehir, 34,3 milyonu Ankara-İstanbul ve 717 bin 485’i Eskişehir-İstanbul hattında seyahat etti.” şeklinde bilgiler verdi.
Ülkenin en yoğun olan illerindeki ulaşıma katkı sağlamak amacıyla devam eden yatırımlar arasında, Ankara-Konya-Karaman YHT Projesi’nin de belirtildiğini dile getiren Uraloğlu, bu projenin yatırım bedelinin 1,4 milyar dolar, uzunluğunun ise 411 kilometre olduğunu ifade etti. Ankara-Konya bölümünün 23 Ağustos 2011’de açıld