İsrail’in Çekilme Süresi Reddedildi, Gerilim Artıyor!

İsrail hükümeti, Lübnan’ın güneyinde işgal etmiş olduğu bölgelerden çekilme süresinin uzatılması için bir talepte bulundu. Ancak, Beyrut Yönetimi bu isteği kesin bir dille reddetti.
Lübnan’ın LBCI televizyonunun aktardığına göre, İsrail, Ateşkesi Denetleme Komitesi’nden çekilme süresinin 28 Şubat 2025 tarihine kadar uzatılmasını istedi. Ancak, Lübnan hükümeti, bu talebe olumsuz yanıt vererek, kesin bir şekilde bu isteği reddetti. Ayrıca, İsrail’in çekilme süreci için Amerika Birleşik Devletleri’ne de başvurduğu bildirildi.
ABD DAHA FAZLA UZATMA İSTEMİYOR
Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre, ABD’li yetkililer, Washington’un şu aşamada İsrail’in çekilmesi gereken tarih olan 18 Şubat 2025’e bağlı kalınmasını desteklediğini ifade etti. Daha önceden, 27 Kasım 2024’te varılan ateşkes anlaşmasına göre, İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan’dan çekilmesi gerekiyordu; ancak daha önce bu süre bir defa uzatılmıştı.
Lübnan hükümeti, İsrail’in yeni çekilme tarihi talebini reddettikten sonra, bölgedeki gerilimler devam etmekte. İsrail’in işgal ettiği topraklardan zamanında çekilmemesi halinde, ateşkesin tehlikeye girebileceği yönündeki endişeler giderek artmakta. Bununla birlikte, Beyrut yönetimi ile Washington’un baskılarının Tel Aviv üzerindeki etkisinin nasıl olacağı konusunda belirsizlik sürüyor.
Bu bağlamda, İsrail’in Lübnan’daki mevcut durumu ve çekilme meselesinin nasıl gelişeceği, bölgedeki güvenlik dinamiklerini de etkileyecek önemli bir konu haline gelmiş durumda. İki ülke arasındaki gerilim, uluslararası ilişkilerde daha geniş çerçevede yankı bulabilmektedir. Gelişmelerin nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek.