Kurtların Dokunulmazlığı Sona Erdi, Av Yolu Açıldı!

Batı Avrupa’da Kurt Avı Yeniden Başlıyor
Batı Avrupa’da son 100 yıl içinde tekrar ortaya çıkan kurtların “dokunulmazlığı” artık sona eriyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Midilli atının kurtlar tarafından parçalanmasının ardından, kurt avına yönelik adımlar atılmaya başlandı. Türkiye’nin de dahil olduğu Bern Sözleşmesi’ne taraf 50 ülke, AB Komisyonu’nun kurtlara yönelik koruma tedbirlerinin gevşetilmesi talebini onayladı.
Almanya, Hollanda ve Belçika’da soyu tükenmiş olan kurtlar, 2000’li yılların başlarından itibaren tekrar bu bölgelerde görülmeye başlandı. Sıkı koruma önlemlerinin uygulanması sonucunda, bu popülasyon hızla çoğaldı. 2012 yılında Avrupa’da 11 bin olarak tahmin edilen kurt sayısı günümüzde 20 binin üzerine çıktı.
Artan kurt sürüleri, özellikle küçük baş hayvan yetiştiricileri için ciddi sorunlar ortaya çıkarmaya başladı. Her yıl Avrupa’da en az 65 bin hayvanın, kurt saldırıları sonucunda öldüğü tahmin ediliyor. Çiftçilerin bu konuya dair talep ve endişeleri, Ursula von der Leyen’in kişisel olarak sahibi olduğu Midilli atının kurbanı olduğu kurt saldırısıyla daha da ivme kazandı. İki yıl önce Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde von der Leyen’in “Dolly” adlı Midilli atı, kurtlar tarafından parçalanmıştı.
Kurtların Koruma Statüsü Değişiyor
Ursula von der Leyen’in bu konuda yaptığı çalışmalar neticesinde, AB Komisyonu kurt saldırılarının hayvancılık için ciddi bir tehlike olduğunu belirterek, sorunlu kurtların öldürülmesine olanak tanıyan düzenlemeler için harekete geçti. AB Komisyonu, Bern Sözleşmesi’ne taraf olan 50 ülkenin, kurtların koruma statüsünün “kesinlikle korunan” yerine “korunan” olarak değiştirilmesine onay verdi.
Bern Sözleşmesi, yabani hayvan ve bitki türlerinin korunmasına dair 1980’lerin başından bu yana yürürlükte olan bir düzenlemede, “kesinlikle koruma” statüsünün bir hayvanın kasıtlı olarak öldürülmesini ya da rahatsız edilmesini yasakladığını belirtmektedir. Bu değişiklikle, kurtların koruma statüsü ile birlikte avlanmasına olanak tanınması planlanıyor.
AB, bu amaçla “Habitat Direktifi”nde düzenlemeye gidecek ve yeni kuralların yürürlüğe girmesinin 1,5 yılı bulması bekleniyor. Hollanda, Almanya ve Belçika hükümetleri bu karardan memnuniyet duyuyor. Hollanda hükümeti, insanlara, evcil hayvanlara ya da çiftlik hayvanlarına saldıran kurtlara daha sert müdahale edilmesini öngören bir ulusal planı devreye sokmaya hazırlanıyor.
Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma Endişeleri
Ancak Avrupa’daki Yeşil partiler ve hayvanseverler, bu değişikliğin sadece kurt avının serbest bırakılmasına yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda Avrupa doğal yaşamında ciddi tahribat yaratabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Türkiye, Bern Sözleşmesi’ne taraf olan ülkeler arasında yer alırken; bu ülkenin, dünya genelinde kurt sürülerinin yoğun olarak yaşadığı alanlardan biri olduğu bilinmektedir.
Türkiye’de kurtların Trakya ve Güneydoğu Anadolu dışındaki hemen her bölgede bulunduğu belirtilmektedir. Kuzey Doğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, medyaya verdiği bilgilerde, insan baskısı altında Türkiye’deki kurtların yaşam sürelerinin kısaldığını ifade etmektedir. Özellikle yerleşim alanlarına yaklaşan kurtların insanlar tarafından öldürüldüğünü ve bu sayının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Şekercioğlu, aynı zamanda yapılaşma baskısının da kurtlarla insanlar arasında karşılaşmaları artırd