Mehmet Uçum: Türkçe Egemen Dil, Anadil Hakkı Önemli

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, bu hafta Pazar klasiği haline gelen paylaşımlarında, Türkiye’deki anayasa değişiklikleri kapsamında anadilde eğitim hakkını gündeme taşıdı. Uçum, anadilinde eğitim hakkı talep eden görüşlere karşılık vererek, “Egemenlik Türkiye halkının oluşturduğu Türk Milletine aittir. Bu nedenle Milletin dili Türkçe de egemen tek dildir” açıklamasını yaptı. Uçum, anayasanın üçüncü maddesine de sahip çıkarak, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” ifadelerini kullandı.
Uçum, Kürtçe ile ilgili yaptığı açıklamalarda, bu konu hakkında atılan bazı adımları vurguladıktan sonra, “Bu özgürlüklere anayasal güvenceler sağlanacak” dedi. Yeni anayasaya yönelik düşüncelerini paylaşan Uçum, “Türkçenin egemen ve birleştirici tek dil olmasının zorunlu sonucu ve değişmez, değiştirilemez bir kural olarak, Devletin dili Türkçedir. Eğitimde zorunlu tek dil de Türkçedir” ifadelerini vurguladı. Bu bağlamda, yeni anayasada, yukarıda belirtilen ilkelerle çelişen bir normun yer almayacağını belirtti. Uçum, tüm anadillerin öğrenilmesi ve kullanılmasının insan hakkı olduğunu ve demokratik devletlerin bu konuda özgürlük sağlaması gerektiğini ekledi.
PAZAR YAZISI
EGEMENLİĞİN VE BİRLİĞİN DİLİ TÜRKÇE
Türkler, Kürtler, Araplar, Zazalar, Lazlar, Çerkesler, Gürcüler, kısaca Türkiye’nin her kesimi Türkiye halkının zorunlu ve ayrılmaz unsurlarıdır. Objektif bir realite olarak Türkçe de Türkiye halkının parçası ve bu nedenle…
— Mehmet Uçum (@mehmetucum) December 15, 2024
Uçum, Kürtçeye yönelik yasakların 12 Eylül dönemi sırasında zirveye çıktığını ve bu yasakların ‘Erdoğan devrimi‘ ile geride bırakıldığını savundu.
‘Eğitimde zorunlu tek dil de Türkçedir’
Uçum’un açıklamalarında yer alan önemli noktalar ise şu şekilde:
- “Türkler, Kürtler, Araplar, Zazalar, Lazlar, Çerkesler ve Gürcüler, Türkiye’nin her kesiminden gelen unsurlardır. Türkçe, Türkiye halkının parçası olarak birleştirici tek dildir ve bu konuda hiçbir itirazın nesnel temeli yoktur.”
- “Egemenlik, Türkiye halkının oluşturduğu Türk Milletine aittir; bu nedenle Milletin dili de Türkçe’dir. Dolayısıyla eğitimde zorunlu tek dil Türkçe olacaktır. Yeni anayasada bu ilkelerle çelişen bir normun yer almaması gerektiği açıktır.”
‘Kürtçe sözlük, Kürtçe dergi gibi kazanımlar kalıcı olamadı’
Uçum, 12 Eylül öncesi elde edilen bazı kazanımların hukuki güvenceye kavuşturulmaması nedeniyle kalıcı olamayacağını ifade etti. Ayrıca, inkar ve ret politikalarının 12 Eylül döneminde yeniden tavan yaptığını kaydetti. Erdoğan devrimi ile birlikte, farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için düzenlemelerin yapıldığını vurguladı.
‘Anadillerde siyasi propaganda yapmak serbesttir’