Ekonomi

2025 KYK Bursu Artıyor: Yeni Tutar 2.600 TL!

2025 yılı KYK burs ve kredi ödeme tutarları, milyonlarca üniversite öğrencisi tarafından ilgiyle takip edilmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hazırladığı 2025 bütçesinde, burs ve kredilere %30 oranında bir artış yapılması planlanıyor. Bu artışın ardından, halihazırda 2 bin TL olan burs ve kredi desteklerinin, 2025 yılında 2 bin 500 TL ile 2 bin 600 TL arasında bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

MUHALEFETİN TALEBİ: 5 BİN TL

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde muhalefet partileri, mevcut 2 bin TL’lik burs ve kredi tutarının 5 bin TL’ye çıkarılmasını talep etti. Ancak, bu öneri, ilgili komisyonda kabul edilmedi. Bu durum, birçok öğrenci ve ailelerinin gündeminde önemli bir tartışma konusunu oluşturdu ve çeşitli tepkileri beraberinde getirdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, burs ve kredilerdeki bu artışla ilgili çalışmaların hala sürdüğünü ifade etti. Bakan Bak, burs desteğinden yaklaşık 630 bin, kredi desteğinden ise 900 bin civarında üniversite öğrencisinin yararlandığını belirtti. Ayrıca, 3 Kasım 2022 tarihinde kredi borçlarına uygulanan endeksleme ve gecikme faizi uygulamalarının kaldırılmasının ardından, toplam 30 milyar 478 milyon TL tutarında bir borcun silindiğini de dile getirdi. Bu durum, öğrenciler açısından büyük bir rahatlama sağlamış gözüküyor.

Öte yandan, KYK burs ve kredi tutarlarının artırılması ile birlikte, öğrencilerin eğitim hayatlarında daha az ekonomik sıkıntı çekecekleri umuluyor. Ancak, 5 bin TL’ye kadar uzanan taleplerin geri çevrilmesi, öğrenci camiasında hayal kırıklığına sebep oldu. Üniversite harçlarına ve yaşam giderlerine karşı artan maliyetler göz önüne alındığında, mevcut burs ve kredi tutarlarının yetersizliği sıkça vurgulanıyor.

Sonuç olarak, 2025 yılı için KYK burs ve kredi tutarlarında öngörülen artış, üniversite öğrencileri için önemli bir gelişme olsa da, muhalefetin 5 bin TL talepleri ile birlikte mevcut durumun yetersizliğine dair eleştiriler devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bu süreçte yapacağı adımlar, öğrencilerin ekonomik durumu üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olabilir. Öğrencilerin beklentileri doğrultusunda etkili çözümler üretilmesi, genç kuşakların eğitim süreçlerini daha sürdürülebilir hale getirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu