Özel Okullara Fahiş Ücret Dönemi Sona Erdi!

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelinde faaliyet gösteren özel okulların, özellikle de ilk kademelere (okul öncesi, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıf) kaydolan öğrenciler için belirlediği ücretlerin artış sınırları üzerinde olduğunu tespit ederek bir çalışma başlattı. Bu çalışma, velilerin ekonomik haklarını korumak ve yaşanan mağduriyetleri önlemek amacıyla yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden son iki yıl içerisinde toplanan veriler incelendi. Bu inceleme sonucunda, bazı özel okulların eğitim dışındaki hizmetleri zorlayarak yüksek fiyatlar talep ettiği ortaya çıktı.
Aynı zamanda, bu özel okulların ‘etüt, kitap-kırtasiye, kıyafet ve yemek ücreti’ gibi hizmetler için ilan ettikleri fiyatların, ilgili mevzuatlara aykırı olduğu ve hizmetin maliyetini aşan oranlarda belirlendiği tespit edildi. Velilerden gelen şikayetler de göz önünde bulundurularak, belirli özel okullar için inceleme ve soruşturma süreçleri başlatıldı. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat artışı yapan bu kurumlar hakkında takip başlattı.
Bu durumda, özel okullarda eğitim alan velileri korumak için Milli Eğitim Bakanlığı, 3 Ocak tarihinde Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklikler yaptı. Yeni düzenleme ile özel okullar, kademe başlangıçları için belirleyecekleri öğrenim ücretlerinde fahiş fiyat uygulamalarına karşı bir önlem alındı. Bu kurala göre, anaokulu, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıf kademeleri için belirlenen ücretlerin, sunulan hizmetle orantılı olmayan yüksek artışlar içermesi engellendi.
Öte yandan, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 12. maddesi, özel okulların yalnızca kar amacı güdecek şekilde faaliyet gösteremeyeceğini vurguluyor. Bu maddeye göre, özel öğretim kurumları, Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini artırmak ve öğrencilere fırsatlar sunmak adına gelir elde edebilir. Dolayısıyla, özel okulların sundukları eğitim hizmetleri için belirledikleri ücretlerin, sağladıkları hizmetlerin kalitesi ve niteliği ile orantılı olması gerekmektedir.
Tüm bu çalışmalar, özel okullarda eğitim gören öğrencilerin ve velilerin haklarını korumayı hedefleyen önemli düzenlemeler olarak öne çıkmaktadır. Özel okul yönetimleri ve velilerin; eğitim ve öğretim ücretleri konusunda daha şeffaf ve adaletli bir yapı altında işlemler yürütmesi sağlanarak, eğitim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde işlemesi amaçlanmaktadır. Böylece, velilerin maddi olarak zor durumda kalmaları önlenecek ve kaliteli eğitim hizmetlerine erişimleri daha da kolaylaşacaktır.