SPK, 50’den Fazla Kripto Borsasına Erişim Engeli!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye’de izinsiz olarak hizmet sunan 50’den fazla kripto para borsasının internet sitesine erişim engeli getirdi. Uzmanlar, bu kararın yatırımcıları koruma amacı taşıdığına dikkat çekiyor. SPK, yayımladığı haftalık bülten ile izinsiz faaliyet yürüten kripto para borsalarına yönelik bu engellemenin detaylarını açıkladı.
Bültende, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunan ve yurt dışında kaldıraçlı işlem gerçekleştiren internet sitelerinin belirlenmesi sonucu, Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca hukuki işlemlerin başlatılmasına karar verildiği belirtildi. Bu nedenlerle toplamda 108 internet sitesine erişim engeli getirildi ve bunlardan 50’den fazlasını kripto para borsaları oluşturdu.
YASAL ÇERÇEVE TEMMUZDA OLUŞTURULMUŞTU
Kripto varlıklara ilişkin Türkiye’deki ilk yasal çerçeve, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Temmuz 2023’te oluşturuldu. Bu kanunla beraber kripto para piyasalarının düzenlenmesi yetkisi SPK’ye verildi ve bu alanda hizmet verecek platformların Kuruldan faaliyet izni alması gerektiği belirlendi.
Bahsi geçen kanun, Türkiye’de iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi kurulması ve sunulan kripto varlık hizmetlerinin Türkiye’deki yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla tanıtım ve pazarlaması gibi faaliyetlerin kapsamına girmektedir. Ayrıca, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına da buradaki faaliyetleri için 3 aylık bir geçiş süreci tanınmıştı.
‘YATIRIMCILARI KORUMA AMACI TAŞIYOR’
Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurt dışında bulunan bazı borsaların hala Türkçe dil desteği sunduğunu ve Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik reklamlar yaptığını belirtti. SPK’nın birçok kripto para borsasına erişim engeli getirmesinin nedeninin bu durum olduğuna işaret eden Mercan, bu kararların Türkiye’de kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf hale gelmesi ile yatırımcıları koruma amacını taşıdığını ifade etti.
Mercan, Türkiye’deki kripto varlık borsalarının lisans süreci dahil olmak üzere mevzuat çalışmalarının hala devam etmekte olduğunu söyledi. Bu çalışmalar tamamlandığında birçok kripto varlık borsasının ya faaliyetlerini durduracağını ya da uyum sağlaması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
77 ŞİRKET BEYANDA BULUNDU
SPK tarafından açıklanan verilere göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiklerini bildiren toplam 77 şirket bulunmaktadır. Ancak kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetine devam etmeyeceklerini bildiren 14 şirket ve başvuruları işleme alınmayan 64 şirketin var olduğu ifade edilmiştir.
SPK’nın kararları ışığında, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer almasının, Kurulca yetkilendirildiği anlamına gelmediği vurgulanmıştır. Bu kuruluşların, ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme için ayrıca başvuru yapmaları gerekecektir.